Софиянски вече е обвиняем и по сделката за Милениум център

Делата срещу Стефан Софиянски в съда станаха три, след като в понеделник Софийската градска прокуратура внесе поредния трети обвинителен акт срещу него. Ако съдът го признае за виновен по делото за строителството на Миленуим център, столичният кмет и лидер на ССД може да получи до 8 години затвор.

Според обвинителния акт Софиянски е извършил две престъпления по член 282 от Наказателния кодекс.

Едното обвинение е, че на 23 ноември 1998 г. е нарушил наредби на Столична община и е превишил властта и правата си с цел да набави за "Обединена българска банка" АД и ИФ "Развитие" КДА облага и от това са настъпили вредни последици за Столична община за 14 808 838 лева. В случая обвинението визира продажбата на седем декара земя в центъра на София, до НДК.

Според второто обвинение, общината е понесла загуби за още 66 хиляди лева, след като през септември 2002 г. е продала пакета си акции в "Милениум център" АД.

В обвинителния акт се посочва, че пакетът акции на Столична община са оценени на 1 819 634,50 лева, на цена, намалена с 25 на сто от стойността по усвоен от "Милениум център"АД кредит от 300 000 лева.

Стефан Софиянски е подсъдим по още две дела. Едното - за столичните Хали - е насрочено за 8 ноември. Другото е за строежа на гранд хотел "София" на ул. "Гурко" № 1.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: