Софиянски вече се вижда като лидер на дясното

След конференцията на СДС, Съюзът на свободните демократи има възможност да стане първа политическа сила в дясното пространство, обяви в Бургас Стефан Софиянски, цитиран от БНР.

Отделилият се през есента на 2001 г. от СДС Софиянски коментира, че конференцията на бившата му партия не го е изненадала с нищо и че тя дава самочувствие на ССД на обединителна и водеща сила в дясно, а не на "по-малкия брат", както е възприемана в момента неговата партия.

По думите на Софиянски, след конференцията на СДС са останали повече въпроси, отколкото отговори. "Няма ясно дефинитивно послание. Това е форум, който носи разделение", добави той.

От Бургас той призова разочарованите от СДС да се присъединят към свободните демократи. ССД оставя отворени вратите си за всички, които се чувстват разочаровани от случващото се, заяви Софиянски и добави, че ще работи заедно със седесарите, които се включат към ССД.

Столичният кмет прогнозира, че на фона на разпада в СДС неговата партия има реални шансове да вземе над 10% при следващите парламентарни избори. Подредбата на партиите в дясното пространство Софиянски определи в следния ред: ССД, СДС-1, СДС-2, БЗНС на Анастасия Мозер, ВМРО и други по-малки партии.

От София лидерът на СДС Надежда Михайлова му отговори с поговорката, че който слага тигана преди да е хванал рибата, остава гладен. Според нея Софиянски е опитен политик и знае, че няма на каква база да направи подобен извод.

Софиянски отказа директно да отговори кого предпочита за партньор - СДС на Надежда Михайлова или очакваната нова партия на Иван Костов. Необходимо е обединение на дясно.центристкото пространство и ССД държи на добронамерено отношение към всички партии в това пространство, избегна директния отговор той.

В Бургас Управителният съвет на ССД прие принципният модел за избор на кандидат-депутати, който ще бъде утвърден окончателно от Националното събрание на партията на 15 и 16 май в София.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?