Софиянски за царските имоти: Рискуваме да върнем насилието в държавата

Парк "Врана", сн. БГНЕС

Трябва да се гледа на казуса с царските имоти не като на единичен случай, каза бившият столичен кмет Стефан Софиянски, по чието време дворецът ”Врана” беше върнат на Симеон Сакскобургготски и сестра му.

Преди седмица на първа инстанция Софийският градски съд обаче реши, че дворецът "Врана” е собственост на държавата, а не на Сакскобургготски.

Според Софиянски, ако се тръгне по пътя да се вземат имоти, които са били върнати, след като са насилствено отнети, рискуваме отново да върнем насилието в политиката на държавата.

”Ако тръгнем по този път, ние можем да върнем отново насилието в държавата и срещу това трябва да се борим. Утре демократите може да кажем, че ”Позитано” е построен с държавни средства. Комунистите ще кажат: ”Не, той е построен с членски внос”. Ние ще кажем: ”Да, ама членският внос беше задължителен, ЦК на БКП и Държавният съвет бяха едно и също, значи той е построен с държавни пари”, и ще приберем ”Позитано”. ВМРО има много голяма реституция. Утре може да кажем: ”Ама това ВМРО не е онова ВМРО” и също да му вземем имотите”.

Той посочи, че между 1945 и 1955 г. е извършена национализацията. хората са изселвани, пращани по лагери, вземано е имущество, на селяните се взема земята.

Така държавата се сдобива огромна собственост, придобита с насилие, обобщи Софиянски пред бТВ.

После идват демократичните процеси и ние не можем да върнем убитите и да съберем разделените семейства, но търсим социална справедливост по демократичен път. Там, където демокрацията влезе в конфликт с насилието, а тя е в постоянно противоречие, там се явяват такива конфликти, допълни той.

”Демократичните процеси победиха, може да има грешки, но когато с демократични средства връщаш насилствено взето имущество, винаги може да допуснеш някъде грешка. Случаят с Царя е само една брънка. В София са извършени над 10 000 реституции, върнати са еврейските имоти, върнато е партийното имущество. Ако ние посегнем на едното, значи приемаме това за принцип и може да посегнем и на другото”, аргументира позицията си Софиянски.

”Нашето бъдеще е да градим върху постигнатото, а не да се връщаме да ровим в боклука”, смята бившият столичен кмет.

Споделяне

Още по темата

Още от България