Софиянски заяви пред следствието, че ремонтът на бул. "Витоша" е правен с търг

Няма нарушения при процедурата по ремонта на бул. "Витоша". Това заяви пред журналисти столичният кмет Стефан Софиянски след като бе разпитан като свидетел по следственото дело за ремонта на бул."Витоша" в отсечката между "Алабин" и "Патриарх Евтимий", извършен като авариен през 2001 г.

Делото, което се гледа в сградата на Транспортна полиция, където се намира Десета териториална следствена служба, трябва да установи нарушени ли са процедурите. Когато се прави авариен ремонт, не е необходим търг и така се заобикаля Законът за обществените поръчки. Той е бил възложен на две общински фирми, като първоначално са им били отпуснати 700 000 лева. След ремонта те са поискали още 400 000 лв., но са им били предоставе допълнително още 200 00 лв. Така общата сума е стигнала до 900 000 лв.

Тогава специално сформирана по нареждане на тогавашния председател на Столичния общински съвет Антоан Николов комисия, ръководена от Велизар Стоилов, констатира, че ремонтът е оскъпен и ако е била спазена законовата процедура и е имал търг, той е щял да струва по-евтино.

По думите на Софиянски процедурите са спазени. Според него е имало обществена поръчка, тя е била съгласувана с Общинския съвет, проведен е търг и има две решение на СОС за изразходваните средства. Питаха ме как е направен ремонтът и за изразходваните средства, добави столичният кмет.

В отговор на въпрос дали не се притеснява, че може и по това дело да го обвинят Софиянски каза: Не, вече спрях да се притеснявам.

Грозданова: Прокуратурата да се замисли дали не прави Софиянски по-силен

Секретарят на ССД Диляна Грознанова заяви пред радио Нова Европа, че с поредния разпит на столичния кмет и лидер на ССД Стефан Софиянски прокуратурата иска да хвърли сянка на съмнение върху него и неговата партия, тъй като не е възможно такива сложни дела да завършат до парламентарните избори догодина.

Ако съм на мястото на прокуратурата, бих се замислила дали няма да направя нарочения за противник по-силен, когато истината излезе наяве, добави Грозданова. Според ССД прокуратурата иска да се намеси в политиката, което е недопустимо в една демократична държава, и продължава политиката си на тормоз спрямо Софиянски и ССД.

Грозданова заяви, че не е изненадана от това, че прокуратурата проверява действия, които датират от 2001 година. За 9-те години, през които е бил кмет, Софиянски е подписал договорите за много ремонти и доста сделки, така че, ако желае, прокуратурата може да започне проверка по хиляди дела.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: