Софиянци и русенци протестираха срещу мръсния въздух

Десетки граждани на София скандираха пред Столичната община в понеделник вечерта "Искаме да дишаме" в знак на протест срещу мръсния въздух. По същото време и в Русе на централния площад се събраха недоволни от качеството на въздуха в града.

Основна част от участниците в софийския протест бяха от кварталите "Красна поляна”, "Западен парк” и "Овча купел”, които през зимата дишат вреден за здравето въздух заради изгаряне на боклуци в махалите. От общината обаче твърдят, че, например, във Виетнамските общежития не се горят стари дрехи или гуми.

Шествието, чиято крайна цел е НДК, беше водено от транспарант с надпис "Не на въздушния геноцид”, някои от участниците в протеста скандираха "Оставка", предаде бТВ.

По-рано през деня скулптури в София се оказаха с маски на лицата. Не е ясно кой е автор на тази форма на протест, но очевидно акцията е свързана с гражданския протест.

Междувременно по време на  21-вия Европейски форум по екоиновации за качество на въздуха, който започна в София, екоминистърът Нено Димов отново обеща от новия отоплителен сезон наесен да се въведат стандарти за качеството на използваните в бита въглища, които ще ограничат съдържанието на пепел и сяра в тях.

Димов припомни и че от втората половина на годината общините, които имат проблеми с въздуха ще могат да кандидатстват с проекти за въвеждане на мерки за опазване на въздуха, като предвидените за целта средства са 111 милиона лева.

Споделяне

Още по темата

Още от България