Софиянци на протест срещу платеното паркиране

Снимка: БГНЕС

Група граждани се събраха на протест срещу платеното паркиране в София в деня, в който влиза в сила новото разписание на синята зона в центъра на столицата, а зелената се разширява в още два столични района, предаде БГНЕС.

От днес зоните за платено паркиране в София са с ново работно време: от 8.30 до 19.30 часа. В съботните дни "синя" зона ще работи до 18.00 ч., а не както досега - до14.00 ч. Също от днес влиза в сила и разширението на "зелена зона" в районите "Средец" и "Лозенец". Така зелена зона в столицата се разширява с близо 4854 места.

"Ясно е, че днес няма да разрешим проблемът, но стартираме една подписка на местна гражданска инициатива с предложение към Столична община и район "Лозенец" за безплатно локално паркиране в района чрез издаване на специален винетен стикер на собствениците на превозни средства", казаха протестиращите.

"Тоест, ние като граждани, живеещи в район "Лозенец", не сме съгласни да сме наказвани косвено със 100 лв. на година поради простата причина, че не се чувстваме привилегировани да живеем там – малките вътрешни улички са в състоянието, в което са в цяла София, дупките не се оправят и т. н.", коментира Николай Велчев.

Според протестиращите проблемът е много по-сериозен. Те са категорични, че Центърът за градска мобилност разходва събираните средства незаконосъобразно. "Никъде никой не може да ми каже, като ми съберат на мен парите за поставена скоба в „Лозенец”, как те се изразходват в нашия район", запита Велчев.

По думите на Момчил Куцаров, който живее на ул. "Капитан Андреев в "Лозенец", в Мюнхен таксата е 30 евро и на един апартамент се полагат до 3 автомобила. "Сметката прави 90 евро за три автомобила в Мюнхен, 307 евро - в София. В Берлин пак по три коли на апартамент - таксата е 20.40 евро за две години. Тук едни общинари от БСП и от СДС казаха, че не е тяхна грижа стандартът на живот", заяви мъжът.

Споделяне

Още от Бизнес