Софиянци със симптоми ще правят безплатни антигенни тестове в бившите поликлиники

За целта Столична община насочва към ДКЦ-а с Covid-зони 180 000 лева до Нова година

Софиянци със симптоми ще правят безплатни антигенни тестове в бившите поликлиники

Софиянци ще могат да правят в бившите поликлиники(ДКЦ-а) безплатни антигенни тестове за Covid-19, пълна кръвна картина, рентген на бял дроб и сърце, ако са насочени от личен лекар или имат вирусоподобни симптоми. За целта здравната комисия към Столичния общински съвет взе решение в сряда да насочи 180 000 лева от бюджета на София към ДКЦ-ата, за да обезпечи финансово тези дейности. Всеки от работещите в Covid зоните към поликлиниките ще получава по 1000 лева, която ще идва от гласуваната сума.

Сумата ще покрива разходите, направени от ДКЦ-а във времето от 11 ноември до 31 декември.

"Финансовите средства за бързия антигенен тест към момента не се изплащат от Националната здравноосигурителна каса или Министерство на здравеопазването, а са за сметка на пациента. С цел овладяване на епидемичната обстановка, подпомагане на общопрактикуващите лекари и финансово облекчаване на пациентите с клинична симптоматика и пациентите насочени от личен лекар, се налага бързите антигенни тестове да бъдат заплатени от бюджета на Столична община", мотивира се в доклад зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов.

Бързите антигенни тестове ще се предоставят от Столична община чрез дирекция "Здравеопазване" при липса на такива от Столичната регионална здравна инспекция.

Освен че гласуваните пари ще се покриват антигенни тестове, те ще се използват и за заплащане на "разликите", които остават след частичното финансиране от НЗОК за другите процедури - кръвна картина, рентген и т.н.

Отпускат се по 50 лева за изследванията

В доклада се уточнява, че чрез тези 180 000 лв. ще се отпускат по до 50 лева за всички заложени изследвания за пациент, като не всички заразени задължително преминават през всички тях. Например, при някои може да не се стигне до рентген и т.н. Конкретно, за пробонабиране за бърз антигенен тест ще се дават 20 лева, за пълна кръвна картина - 5 лева, рентген на бял дроб и сърце - 25 лева.

За всеки преминал пациент ще се попълва т.нар. "Първичен триажен лист". Ще се изисква извършените медицински дейности да се отчитат като се предоставя в дирекция "Здравеопазване" справка ежедневно, а на попълнените триажни листове - месечно.

За дейността на екипите, работещи в обособените Covid зони ще се отпуска бонус възнаграждение от 1000 лева месечно. Уточнява се, че екипите се състоят максимум от 7 лица - лекар, лекар-специалист образна диагностика, лаборант образна диагностика, клиничен лаборант, медицински специалист, санитар и координатор.

От доклада, разгледан от здравната комисия на СОС става и ясно, че се очаква сключване на договор за изменение и допълнение на националния рамков договор за медицински дейности 2020 - 2022 между НЗОК и Българския лекарски съюз, както и методика за изменяне на сумите, плащани от НЗОК за лекарите в Covid зоните. Очаква се в новия договор да бъде заложено заплащане на ДКЦ-ата за работа при неблагоприятни условия на труд.

11-те ДКЦ-а вече обслужиха 3408 софиянци

3484 софиянци са обслужени от 12 ноември до 24 ноември в ковид зоните на бившите поликлиники, показват още данните на Столична община. От тях тестове са направени на 3360. С положителен резултат за ковид са 1025, което е 30%.

Само за вчерашния ден, 24 ноември, са прегледани 450 лица, 440 са тествани, от които 130 са с положителен резултат за ковид.

Общо 11 са ДКЦ-та, в които работят ковид зони. Това са 8-мо, 11-то, 12-то, 13-то, 14-то, 17-то, 18-то, 20-то, 22-то, 24-то, 25-то.

В ковид кабинетите на ДКЦ се преглеждат пациенти, които са насочени от личните им лекари или имат симптоми. Ако човек без симптоми иска да си направи антигенен тест, ще трябва да го заплати.

Гражданите могат да си запишат предварително час за преглед, така че да не се налага да чакат пред кабинетите. Записването става чрез онлайн платформата Myhealth.bg, където са дадени графиците на ковид кабинетите в ДКЦ-ата.

Освен от самия пациент, часът може да бъде записан и от личния лекар.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?