Софиянци ще плащат по два пъти за боклука – за балиране и депониране

Софиянци ще плащат по два пъти за боклука – за балиране и депониране

Общинските съветници от комисията по устройство на територията към Столичния общински съвет (СОС) поискаха първо да се запознаят подробно със сключените от общината договори с трите фирми за балиране на отпадъците  - “Микс – ПС”, “Еко Ел-6” и “Чистота-Искър” и едва тогава да решат дали да одобрят отварянето на сметището в Суходол. Постоянната комисия изслуша в сряда мотивите на заместник-кмета Милор Михайлов да се поиска отново отваряне на сметището край София, където да се депонират балираните от фирмите отпадъци.

Столична община започна да дава ”заден ход” по отношение на строителството на завод за преработка на столичния боклук, стана ясно от дебата.

Заместник-кметът Михайлов, подкрепен от общинския съветник от СДС Николай Желев, направи сравнение между таксата от 40 евро/тон, колкото би струвала преработка на боклука в завод, и 10 евро/тон, каквато е сегашната цена за депониране на отпадъците. Строителството на завод едва ли ще се осъществи и в следващите пет години, прогнозира Михайлов.

След като съдът отхвърли мина “Чукурово” като възможна площадка за депониране на балираните отпадъци, единствената алтернатива за столицата остава повторното отваряне на Суходол. Докато измине цялата процедура – гласуване в общински съвет, при нужда изготвяне и на нов ОВОС, както и евентуалното му обжалване в съда, отварянето на сметището може да стане не по-рано от 6 месеца до година, уточни заместник-кметът Милор Михайлов.

Общинският съветник от Гергьовден Тошко Добрев попита защо кметското ръководство е поискало от общинските съветници да затворят сметището в Суходол с мотива, че това е единственият възможен изход от създалата се ситуация, а след една година с абсолютно същия мотив се иска от СОС да го отвори. Според Добрев, единственият отговор на този въпрос е “балирането”.

Преди година кметът е поискал да затворят Суходол, за да започне балирането на боклука, а днес също кметът, въпреки че вече той е различна личност, иска да го отвори, за да може да продължи балирането. 

Общината е в безизходица, защото фирмите за балиране бяха избрани в нарушение на обявената поръчка, както информира през октомври миналата година Mediapool. Според публикуваната обява фирмите трябваше да имат  собствени терени за съхранение на балираната смет или договори за наемането на такива. Специалисти от екоминистерството коментираха неофициално за Mediapool, че по закон фирмите имат право само 6 месеца да съхраняват временно отпадъците. След изтичане на този срок те трябва да получат разрешение за депо и да минат по цялата законова процедура. И едновременно с това да плащат глоби на МОСВ, че съхраняват боклука на неподходящото място.

Общината оправдаваше незаконната употреба на площадките с обяснението за техния временен статут, който позволява да не се вади ОВОС.

След като съдът отхвърли мина “Чукурово” като възможна площадка за депониране, фирмите няма къде да пренесат депонираните бали, за които изтича шестмесечния срок, коментираха специалистите.

Според тях една нова експертиза на сметището в Суходол ще покаже, че има възможност още две години да поема депонирания боклук на София.

Заместник-кметът Милор Михайлов заяви пред общинските съветници, че на всички им е било ясно и се е знаело, че сметището в Суходол има още капацитет. Наложило да го затворят заради споразумението, подписано от бившия кмет Стефан Софиянски с разбунтувалите се жители на селището.

Повторното отваряне на Суходол устройва идеално фирмите за балиране на боклука, защото изчерпването на капацитета му съвпада с изтичането на тригодишните им договори с общината. Така общината от една страна ще им плаща по 22 евро/тон за балиране и паралелно с това ще трябва да предвиди разходи и за депонирането на тези бали, което, според изчисленията на заместник – кмета Михайлов ще струва на софиянци по 10 евро/тон.

В момента в бюджета за извозване, балиране и съхранение на сметта са предвидени 25 милиона лева на цени от 22 евро/тон. При положение, че цената се повиши, това може да доведе до бюджетен недостиг, защото увеличението не е калкулирано в приетата в началото на годината такса смет. Общият бюджет за дейности по чистотата на София за 2006 г. е 85 милиона лева, което е с 30 милиона повече от предходния бюджетен период.

Заместник-кметът Михайлов уточни, че е задължително боклукът, който ще се извозва до Суходол, да се балира и по-лесно е той да се депонира насипно както и досега. Екоспециалисти коментираха пред Mediapool, че тази част от боклука, която се балира в найлон, не може да се депонира в сметището, защото материалът не подлежи на разграждане.

Според част от общинските съветници обаче, заложените в договорите неустойки са такива, че общината ще си плати пълната сума за балиране, дори и да не балира сметта. В договорите дори били заложени конкретни количества, които общината е длъжна да плати на фирмите, независимо от реално обработения боклук.

Докато се изясни ситуацията около депонирането на вече балирания боклук, той ще стои на площадките край Кремиковци, столичния квартал “Дружба” и площадката край Требич.

Отварянето на Суходол обаче не може да стане и без актуализация на столичната програма за управление на отпадъците, където трябва да се запишат трите площадки, където в момента се извършва балирането на боклука. В действащата в момента програма са записани три други терена – Локорско, Сеславци и Връбница.

Заместник-кметът Милор Михайлов съобщи пред общинарите, че програмата е готова и дори е очаквал тя да е внесена в постоянната комисия. В нея е записано, че боклукът ще се продължи да се депонира в старото сметище на Суходол.

В момента общината търси депо в радиус от 100 км от града. Като най-вероятно на този етап се очертава използването на терени или мини в област Перник, съобщиха пред Mediapool източници от Столична община, пожелали анонимност.

Споделяне

Още по темата

Още от България