Софиянци ще се топлят с боклук от 2013 г.

Софиянци ще се топлят с боклук от 2013 г.

Мащабен проект за внедряване на отпадъците като ресурс в горивните си инсталации планира да стартира до 2013 г. “Топлофикация-София“. Това обяви в сряда изпълнителният директор на дружеството Петко Милевски пред парламентарната комисия по икономика, енергетика и туризъм по време на обсъждане на икономическото състояние на топлофикационните дружества.

За целта компанията ще обяви обществена поръчка за предпроектно проучване, а към края на годината - и за изготвяне на цялостен инвестиционен проект. За реализацията на проекта ще се търсят средства от международни финансови институции.

По този начин столицата ще се справи с екологичните си проблеми, а дружеството ще икономиса 15 процента от използваното сега гориво, посочи Милевски. Генерираните от софиянци отпадъци са около 400 хил. тона, от които може да се получи 140 - 150 тона обработен за горене отпадък с калоричност равна на тази на кафявите въглища, обясни шефът на топлофикацията.

За подобряване на ефективността на дружеството се планира и да се изгради когенерация, която да влезе в експлоатация преди 2012 г.

На тоя етап обаче финансовото положение на “Топлофикация-София“ остава плачевно. Дружеството е започнало настоящата година с 30 млн. лв. загуба, като очакванията за негативния резултат са били повече от два пъти но-големи - за 67 млн. лв. на червено.

Чрез свиване на ремонтната програма по начин, който да не застрашава сигурността на доставките, увеличеното с 10 процента производство на електроенергия.и повишаване на събираемостта на вземанията, дружеството е успяло да свие загубата под прогнозираното.

В момента топлофикационното дружество дължи на "Булгаргаз" 31 млн. лв., докато миналата година по същото време задълженията на топлофикация са били над 100 млн. лв. , информира още Милевски.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?