Софиянци срещу общината: епизод пореден

Софиянци срещу общината: епизод пореден

Поредните протести на жители на София срещу намерения на общината бяха предизвикани от плановете за окончателно спиране на трамвая па бул. "Арсеналски". Става въпрос за линия 6, която стигаше до кв. "Лозенец".

Маршрутът на трамвай 6 беше променен преди около две години заради строителството на метрото и вместо до "Лозенец" той се движи до кв. "Иван Вазов". През това време неизползваните релси по бул. "Арсеналски" се превърнаха в паркинг. Решението за промяна на маршрута беше обявено като временно, но сега е възможно да стане и постоянно. Това предизвика недоволството на част от жителите на "Лозенец".

Бъдещето на трамвай 6 трябва да се реши с избора на вариант за това как да бъде уредено движението през тунела на НДК. Целта е да бъде изместен трамваят по бул. "Скобелев, тъй като пречи на живеещите до релсите хора. Преминаването на мотриси по този булевард също беше уж временно решение заради строителството на метрото, но положението остава непроменено с години. Живеещите в района нееднократно протестираха с искане релсите да бъдат изместени, за да не минават до домовете им.

От миналата година се разглеждат няколко варианта за това как да минават транспортните средства през тунела на НДК, за да се махнат линиите по "Скобелев". На последното заседание на специализирания експертен съвет към направлението "Архитектура и градоустройство" на общината е решено окончателният вариант да бъде избран след обществено обсъждане с гражданите на "Триадица" и "Лозенец".

Според зам.-кмета по транспорта Евгени Крусев, цитиран от бТВ, най-вероятният вариант е трамваят по бул. "Арсеналски" да бъде заменен с тролей, който да минава по него и да стига до кв. "Манастирски ливади". Такова решение обаче не се предлага в обсъжданите от експертния съвет варианти.

Протестите за запазване на трамвая по бул. "Арсеналски" са от години. От организацията "Спаси София" организираха и подписка срещу спирането му, в която по техни данни са се подписали над 5000 души.

Споделяне

Още по темата

Още от България