"Софийска вода“ готова на разговори за ревизия на концесията

"Софийска вода“ готова на разговори за ревизия на концесията

Концесионерът на столичната водоснабдителна и канализационна мрежа "Софийска вода" заяви в четвъртък, че е готов на разговори за ревизията на договора за ползване на водната инфраструктура на София. Изявлението идва след като в началото на август общински съветници на столицата за пореден път повдигнаха въпроса с развалянето на концесията и се заговори за провеждането на местен референдум с въпрос да се прекрати ли договора със „Софийска вода“ за доставката и пречистването на водата на столичани и околни села.

Дружеството обяви готовността си да участва в работната група за ревизия на концесионния договор, създадена с решение на Столичния общински съвет от 19 юли тази година. То посочва, че работи в интерес на 1,5 млн. граждани на територията на Столичната община и „ще продължи да води открит и прозрачен диалог с компетентните институции по темите и

проблемите, които засягат интересите на нейните потребители“

"Софийска вода" декларира още, че ще подкрепи всички прагматични решения, които да доведат до още по-успешното развитие на качествени ВиК-услуги в София.

От встъпването на "Веолия вода" като акционер в дружеството в края на 2010 г. до средата на 2013 г., в съответствие с концесионния договор, "Софийска вода" е изпълнила изцяло бизнес плана си и е направила 69.7 млн. лв. инвестиции във водоснабдяване, пише още в съобщението на компанията. Отделно са вложени 31.1 млн. лв. в канализация, и над 5 млн. лв. - в пречистване на отпадни води.

Общо за тези две години и половина вложените в столичната ВиК-система инвестиции са близо 106.2 млн. лв, допълва консуционерът.

Част от столичани обаче недоволстват от високата цена на водата и постоянните в последните години искания на дружеството за нови поскъпвания. Повечето от тях смятат, че ако Столичната община си върне управлението на ВиК-мрежата, цената на водата може да намалее.

Заплаха за поевтиняване на водата в столицата отправи Държавната комисия за енергийно и водно регулиране преди около два месеца с мотива, че „Софийска вода“ не е изъплнила всички разрешени ѝ в предишното поскъпване на водата инвестиции за подобряване на ВиК-мрежата.

Споделяне

Още по темата

Още от България