"Софийска вода" иска с 20 ст. по-висока цена от януари

"Софийска вода" иска с 20 ст. по-висока цена от януари
Концесионерът на столичната ВиК-мрежа "Софийска вода" иска цената на водата да се повиши поне с 20 стотинки от началото на следващата година, заради разходите за отвеждане и пречистване на отпадните води, които ѝ предстоят при експлоатацията на реконструираната пречиствателна станция "Кубратово". Ако не се вдигне тарифата, дружествата няма да може да си изпълни и инвестиционната програма за 2011 г. за около 50 млн. лв., съобщи на пресконференция в понеделник шефът на дружеството Иван Иванов.

Той припомни, че още от август 2010 г. концесионерът е внесъл в държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) заявление за повишение на сегашната цена от 1.40 лв. за куб. м с 25 на сто.

Знаем, че няма да получим такова увеличение, но подхождаме диалогично, имаме и подкрепата на Столична община да бъде запазен обемът на инвестициите ни в размер на около 50 млн. лева, от които 18 млн. лв. са за канализация на столицата, каза Иванов.

От дружеството припомниха, че в момента близо 30 на сто от столицата – основно в крайните квартали, няма отходна инфраструктура, а страната ни има да постига европейски стандарти за пречистване на водите, което от своя страна струва пари. Засега в цялата страна цените за тази услуга са много ниски, каза изпълнителният директор на "Софийска вода".

Пречиствателна станция "Кубратово" е рехабилитирана със средства по ИСПА, в нея са вградени и съоръжения за пречистване на р. Искър от азот и фосфор, което е от изключително значение за запазване на биоравновесието в реката, посочи Станислав Станев, директор "Експлоатация и поддръжка" в дружеството.

Оперативните разходи по пречистване след влизане в експлоатация на пречиствателната станция обаче са изцяло за сметка на "Софийска вода" и трябва да бъдат калкулирани в бюджета на дружеството, каза той.

През 2010 г. загубите на вода по мрежата са намалели с два процента, което се равнява на 6 млн. куб. метра вода, но все още при течове се губят малко над 56 процента от течността, сочат данни на дружеството.

Според Иванов, ако дружеството не получи поне това увеличение на цената за отвеждане и пречистване на отпадните води най-късно от 1 февруари 2011 г., се застрашава реализацията на инвестиционната програма за следващата година.

В плановете на концесионера влиза изграждането на канализация в кварталите "Драгалевци" и "Бояна" в следващите пет-шест години. Дружеството обаче среща проблеми с отчуждаването на терени за инфраструктурата, чиито собственици искат прекалено високи цени.

От "Софийска вода" допълниха, че в момента тече одит на новия мажоритарен акционер в дружеството - "Веолия вода".

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?