“Софийска вода” нарочи ромите за неизпълнението на концесията

Липсата на възможност да се отчита потреблението на вода в големите ромски квартали в София – “Факултета”, “Филиповци” и “Христо Ботев” е една от причините за отчитаните големи загуби по мрежата. Това бе обявено от ръководството на концесионера в понеделник пред общинската комисия по инженерна инфраструктура.

В момента общо 62 процента от водата се “губи” по мрежата. По концесионен договор до края на 2006 г. загубите трябваше да се сведат до 36 процента. Неизпълнението на контракта бе обяснено с липса на финансови възможности заради “ниската цена” на водата.

До изтичането на договора през 2030 г. “Софийска вода” трябва да вложи общо 800 милиона лева. Към момента компанията отчита 14,4 милиона лева инвестиции.

От представената статистика става ясно, че за строителството на довеждащи водопроводи и съоръжения са вложени 96 000 лева, а закупуването на компютри - 220 000 лева. На фона общите инвестиции правят впечатление 375-те хиляди лева транспортни разходи, в това число за транспортиране на работниците до пречиствателната станция в “Кубратово”. Тези пари също са заведени в перото “инвестиции”.

Въпреки това представителите на “Софийска вода” настояха, че са намалили с 33 милиона куб.м. загубите на вода от течове по мрежата за последните 5 години. В проценти това представлява само 2 на сто от 2000-та година насам.

Концесионерът потърси основната вина в тази ситуация в ромските гета. Според “Софийска вода” ако бъдат поставени водомери в трите квартала и  живеещите там започнат да си плащат сметките, загубите ще паднат “с около 10 процента”. От компанията обаче признаха, че изчисленията им не се базират на някаква конкретна информацията.

Те предадоха в Столична община и информация за 30 случая, в които големи обекти се включват незаконно към водопроводната мрежа. Като единствен пример пред медиите бе посочена сградата на “Орифлейм” на бул. “Г.М. Димитров” в близост до “Цариградско шосе”. Ако тези водни връзки бъдат узаконени, загубите ще паднат с още 2%, прогнозираха от фирмата.

От “Софийска вода” признаха, че единият от начините, който се използва за свиване на загубите, е намаляване на налягането по мрежата. Това обяснява и зачестилите оплаквания на хората от селата около София. От “Софийска вода” обясниха пред общинарите, че намаляването на налягането е “световна” практика при борбата със загубите на вода.

Слабите резултатите по инвестиционната програма са придружени с искания към Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за вдигане на цената на водата до 1,02 лева без ДДС. Оправданието за този ход е, че в последните две години се е натрупала инфлация.

От “Софийска вода” разписаха в бизнесплана си, че ако исканията им бъдат одобрени, ще инвестират в София 79 милиона лева за следващите три години.

Фирмата запозна общинарите със специално поръчано социологическо проучване, според което 74,5% от клиентите са доволни от предоставените услуги.

Споделяне

Още от България