“Софийска вода“ неправомерно кара и наемателите да са отговорни за сметките

“Софийска вода“ неправомерно кара  и наемателите да са отговорни за сметките

Концесионерът на столичната водоснабдителна и канализационна мрежа “Софийска вода“ неправомерно е искал от наемателите на жилища да подписват декларация, че носят солидарна отговорност с хазяина си за плащане на сметките в случаите, в които ползвателите на имота са искали са станат титуляри на партидата за ВиК-услугите. Това е установила проверка на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която е извършена след сигнал, че дружеството е отказало да впише като титуляр на партида наемател, който отказал да подпише “декларация за солидарна отговорност.

 

Анализ на действащата правна уредба сочи, че солидарната отговорност на наемодателя и наемателя не възниква нито по силата на закон, нито по силата на договор, съобщиха от КЗК в петък и поискаха от “Софийска вода“ да промени или да премахне изискването за подписване на такава декларация при вписването на наемател като титуляр на ВиК-сметката.

 

Според КЗК, т.нар. декларация-съгласие на собственика на водоснабдения имот не може да породи по правно валиден начин солидарна отговорност между наемателя и хазяина и документът противоречи на общите правила за юридическата отговорност на гражданско-правните субекти. Освен това се създава конкурентноправен проблем, изразяващ се в необосновано ограничаване на възможността на потребителите на ВиК-услуги да оказват дисциплиниращо пазарно въздействие върху ВиК операторите.

 

Антимонополният орган установил също така, че в общите условия на “Софийска вода“ не е предвидена възможност за сключването на индивидуални контракти с отделните клиенти, а всички те трябва да се подчинят на общите условия на договора. “Правото на избор е едно от основните права на всеки потребител, чрез което той упражнява пазарната сила на търсенето. Ограничаването на потребителите, ползващи ВиК-услуги по силата на облигационно правоотношение, да влязат в самостоятелни пазарни отношения с ВиК-операторите, както и липсата на действащи правни възможности за сключване на индивидуални договори за доставка на ВиК-услуги, в които да се предвидят отклонения от общите условия на ВиК- операторите, противоречи на модела на конкурентния пазар“ аргументира се комисията..

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?