"Софийска вода" обещава канализация в "Симеоново" и "Орландовци" през 2018 г.

Спецекип "нинджите" проверява мрежа, за да предотврати тежки аварии

"Нинджите" на "Софийска вода"


"Софийска вода" ще инвестира близо 14 млн. лева за отвеждането на отпадъчните води и за изграждане и рехабилитация на канализационната мрежа при изпълнението на инвестиционната си програма. Това съобщи концесионерът, като посочи, че това е с близо 2 млн. лв. повече от средствата през 2017 г. и с 4 млн. лв. повече от тези през 2016 г.

"Софийска вода" поддържа близо 1700 км канализационна мрежа и още 4000 км водопроводна, част от която е строена през ХІХ век.

Едни от най-важните инфраструктурни проекти през тази година са изграждането на канализация в кв. "Симеоново", в кв. "Орландовци" и започналата реконструкция на канал по ул. "Граф Игнатиев“ и на пл. "П. Славейков".

Предвиждат се и подобрения на метан-танковете и ко-генераторите на пречиствателната станция за отпадни води в Кубратово за над 4 млн. лева.

Средства са предвидени и за реконструкция на канализация и водопроводи в кварталите "Красно село" и "Бенковски".

Залагаме на превантивната дейност, така че канализацията да е почистена и подготвена за лошо време и проливни дъждове, казва Станислав Станев, директор "Експлоатация и поддръжка" в "Софийска вода". За откриване на проблемни участъци в тръбите е създаден специален екип за физическо обследване, който на живо обхожда канализацията отвътре и неслучайно е наречен "нинджите", посочи Станев.

Екипът за обследване на големи колектори проверява и заснема в реално време и по този начин предотвратява бъдещи сериозни пропадания, включително на главни булеварди с интензивен трафик.

"Нинджите" са преминали специализирано обучение и са оборудвани със специално защитно облекло, защото в каналите работят във взривоопасна среда, и има риск от наличие на опасни газове. При придвижванията в канали има още една специфика - ако нормално човек се придвижва с 3-5 км/ч, в каналите това става много по-бавно, със скорост до 500 м/ч, посочват от "Софийска вода".

Канализацията се почиства и със специализирана техника на обща стойност 6 млн. лв. Най-новата придобивка е каналопочистваща машина МАН за 976 000 лв. без ДДС.

Споделяне

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?