Софийска вода планира да намали загубите на вода под 40% в 2021 г.

Софийска вода планира да намали загубите на вода под 40% в 2021 г.

"Софийска вода" планира да намали загубите на вода по мрежата под 40% през 2021 г. "Целта ни за настоящата година е загубите да намалеят под 39.8%" посочи на брифинг във вторник Станислав Станев, зам. изп.-директор на дружеството, което е част от "Веолия". В същото време за последните 10 години дружеството вече е намалило загубата над два пъти.

В детайли данните за 2020 г. показват, че общите загуби на вода са под 55 млн. кубика спрямо почти 130 млн. кубика през 2010 година. Статистиката още сочи, че през 2002 г. загубите са възлизали на 68.17%, през 2010 г. - 60.38%, а през миналата година - 41.63%.

"Спестените водни количества се равняват на потреблението на София и околните населени места за 1 година", уточни Васил Тренев, изп.-директор на "Софийска вода".

В същото време дружеството е направило инвестиции за 480 млн. лв. за 10 години. За тази година общите планирани инвестиции са за 38.9 млн. лв. "Ще продължим работата по рехабилитация и поддръжката на водопроводната мрежа със специален фокус намаляване на водните загуби. Ще бъде изградена 42 км водопроводна мрежа и около 3 км канализационна мрежа, посочи още Тренев.

Ключови инвестиции

Сред ключовите проекти в последните 10 години от дружеството посочиха изградената нова канализация в кварталите "Бенковски", "Симеоново", "Горубляне", и Модерно предградие за близо 30 млн. лв. и подновената водопроводна мрежа там.

Разширяване на канализационната мрежа и изграждане на модерна локална пречиствателна станция за отпадъчните води във Войняговци за над 4.6 млн. лв. Присъединени са и нови населени места – Желява и Владая за над 3 млн. лв.

Рехабилитирани са и резервоари и водопроводи, за осигуряване на по-добро качество на водата и по-малко загуби – Коньовица, Ловджийска чешма, Мърчаево, Имарецки, Железница, Лозен, Драгалевци - над 3.5 млн. лв.

Рехабилитирани и модернизирани са и двете основни пречиствателни станции в Бистрица и Панчарево - над 5 млн. лв.

"За пречистване на отпадъчни води обновихме и модернизирахме всички технологични звена на пречиствателната станция за отпадъчни води край Кубратово. Построихме нов метан танк за оползотворяване на утайки и производство на допълнителна зелена енергия общо над 11 млн. лв.", посочи още Васил Тренев.

Нов сайт и мобилно приложение

В близките месеци "Софийска вода" предстои да стартира нов сайт и мобилно приложение за абонатите си "Моята вода". И двете опции ще позволят онлайн разплащане на сметките, отделно на сайта ще има възможност чат с клиентите. Компанията планира до 2030 г. да не използва въглищни централи в дейността си в Чехия и Германия.

В България към момента има инсталирани 120 водомери с дистанционно отчитане на входовете на етажна собственост или индустриални сгради. За тази година се планира инсталирането на 1000 - 2000 дистанционни водомери за обекти с труден достъп.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес