"Софийска вода" прави по 10 000 анализа на месец за качеството на водата

"Софийска вода" прави по 10 000 анализа на месец за качеството на водата

Близо 10 000 анализа по над 50 показателя за качество на водата прави всеки месец "Софийска вода". Така качеството на водата в София се следи на всеки 15 секунди в реално време, съобщиха от дружеството.

Компанията препоръчва на софиянци да пият по-често вода от чешмата, защото лятото все още е в разгара си. Ниското съдържание на разтворени соли в нея я прави подходяща за всекидневна употреба и полезна за нормалното функциониране на клетките в организма ни.

Освен задължителния по закон планиран брой проби, компанията прави денонощно още стотици извънредни анализи годишно при всяка по-сериозна авария по мрежата, при подадени сигнали от клиенти за съмнения за качеството или допълнителна проверка на резервоари и съоръжения.

Дружеството поставя качеството на питейната вода в София като свой първи приоритет. Чрез високо-технолочичен онлайн мониторинг водата се анализира в реално време.

Успоредно с електронния мониторинг, специализирани екипи на акредитирания лабораторен изпитвателен комплекс към "Софийска вода" взимат проби за анализ по целия път на водата от изхода на пречиствателните станции до най-крайната точка на водопроводната мрежа.

Планът за мониторинг на питейната вода се съгласува всяка година със Столичната регионална здравна инспекция. Тя от своя страна провежда независими проби и анализи, като съпоставя с тях докладваните от дружеството резултати. Показателите за качество на водата са достъпни за всички клиенти на интернет сайта на "Софийска вода" и се актуализират всеки месец.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес