“Софийска вода” предсрочно поднови натиска за скок на цените

“Софийска вода” предсрочно поднови натиска за скок на цените

Концесионерът на ВиК-услугите в столицата "Софийска вода" поднови предсрочно натиска към Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за по-висока цена на вода. В четвъртък изпълнителният директор на дружеството Грег Ендемано заяви, че в комисията ще бъде внесено предложение през ноември цената на водата да се увеличи до 1.22 лева за куб.м.

През април ДКЕВР одобри последното повишение на цената до 1.056 стотинки за куб.м. с ДДС, което бе с 23 процента повече отколко жителите на София плащаха преди това. Исканията на концесионера още тогава бяха за 60 процента увеличение до 1.22 стотинки. С мотивите към решението си ДКЕВР съобщи, че водата може да поскъпне още, само ако концесионерът представи “доказателства за направени нови инвестиции във ВиК-мрежата на София”.

Тяхната стойност трябваше да е 15 милиона лева до края на 2007 година. С това регулаторът се опита деликатно да съобщи на “Софийска вода”, че нови увеличения на цените за тази година няма да бъдат допуснати заради местните избори. Другите поставени условия бяха за осигуряване на външно финансиране на инвестиции и одобрение от Столична община за инвестиционния план.

В четвъртък Ендемано заяви, че условията ще бъдат изпълнение до месец ноември. От Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) декларираха готовност да отпуснат кредит от 50 млн. лв. за капиталови разходи на "Софийска вода".

Освен тях концесионерът ще получи възможност да усвои безвъзмездно отпуснатите 116 милиона лева по програма ИСПА за рехабилитиране на водопреносната мрежа на града.

В същото време столичният кмет Бойко Борисов заяви, че преговорите между СО, “Софийска вода” и ДКЕВР за промяна на концесионния договор продължават. Преди 10 дни регулаторът върна споразумението между страните заради записаната норма за възвращаемост на вложения капитал от 17 процента в полза на компанията.

Това се случи след като година и половина “Софийска вода” и Столична община преговаряха за промяна на контракта по между им. В сегашния договор клауза за възвращаемост е 21 процента.

ДКЕВР настоява в договора въобще да няма уточнение за норма на възвръщаемост, като иска да запази за себе си законовото право за нейното определяне, което ще ѝ позволи да има по-голяма свобода при слагането на цени. 

Споделяне

Още по темата

Още от България