"Софийска вода" ще намалява загубите чрез слабо налягане по тръбите

"Софийска вода" ще намалява загубите чрез слабо налягане по тръбите

През 2008 г. загубите на вода по ВиК-мрежата на София продължават да са 60 процента, а в борбата с тях ще бъде включен и изпитаният метод за намаляване на налягането по тръбите. Това обясниха в понеделник представителите на концесионера "Софийска вода" пред общинските съветници.

Изпълнителният директор на дружеството Иван Иванов заяви, че целта през 2009 година е загубите да бъдат сведени до 55 процента. За да стане това, дружество ще продължи подмяната на водопроводи, водомери и ще понижава налягането на подаваната вода.

През 2008 година "Софийска вода" отчете изградени 35 км нови водопроводи и 4 км 
канали. Въпреки това загубите на вода са спаднали само с 1 процент.

В началото на тази година Държавната комисия за енергийно и водно регулиране одобри бизнес-плана на концесионера. В него се предвижда инвестиране на 258 милиона лева във ВиК-мрежата на столицата до 2013 г. и двойно поскъпване на водата.

Според обещанията с тези пари загубите на вода трябва да бъдат намалени от 61 процента до 39 процента. До този момент от “Софийска вода“ на практика не изпълняват концесионния договор в частта му за намаляване на загубите от пренос. В контракта е разписано, че загубите трябва да бъдат намалявани с 2 процента на година. Осем години след началото на концесията загубите почти не са мръднали от нивото на 2000 г.

За първите шест месеца на 2009 г. "Софийска вода" декларира извършени инвестиции за 21.3 млн. лева. В това число влизат 8.6 млн. лева за водопроводи, 4 млн. лева за канализация и 4.4 млн. лева за пречистване на водите.

След последното увеличение на водата в София, дружеството пое ангажимент да инвестира около 50 млн. лева.

Споделяне

Още от Бизнес