“Софийска вода” склонна на 90 ст. за кубик, но до изборите

“Софийска вода” склонна на 90 ст. за кубик, но до изборите

Концесионерът на водата на столицата “Софийска вода” е готов да отстъпи пред Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) от предложената цена за куб.м. вода от 1,02 лв. без ДДС до 90 ст. без ДДС. Това стана ясно по време на заседанието на комисията по инженерна инфраструктура в Столичния общински съвет (СОС).

В момента концесионерът има големи проблеми с одобряването на бизнес плана си за следващите 3 години от регулаторния орган. При последното разглеждане на предложението за 1,02 лв. ДКЕВР отказа да го приеме. “Софийска вода” иска увеличението да се случи до 1 април, за да може да стартира своята инвестиционна програма в размер на 78 милиона лева за следващите 2 години.

След отказа на ДКЕВР концесионерът е поставил своето ново предложение на масата, но то е валидно само до месец септември. След това от “Софийска вода” искат услугата им за стане 1,02 лв. без ДДС.

Представителите на Столична община в борда на директорите на водното дружество заявиха, че английското ръководство на концесионера е съобразило предложението си с предстоящите през есента местни избори в София.

Управата на “Софийска вода” вече е обжалвала пред Върховния административен съд (ВАС) първия отказ на ДКЕВР за одобряване на техния бизнес–план. През месец ноември миналата година концесионерът поиска цената на вода за столичани да стане 1,20 лв. без ДДС.

Разчетите на “Юнайтед Ютилитис” показват, че ако цената на водата се запази 0,85 лв. с ДДС, както е в момента, те ще приключат 2007 година с 4,3 милиона лева загуба. За 2006 година при тази цена те са отчели 10 милиона лева печалба, но с намаление на инвестициите.

В същото време комисията по инженерна инфраструктура в СОС реши да създаде комисия по контрол на водната концесия в града. Подобна структура ще бъде изградена и за управлението по чистотата.

Членовете на новия административен орган ще бъдат назначавани от кмета на София и ще трябва да се отчитат пред ресорните комисии в градския парламент.

Споделяне

Още от България