Софийската градска галерия открива поредицата "Другото око"

Софийската  градска художествена галерия (СГХГ) започва поредицата  "Другото око". Става дума за изложби, в които художник, архитект, журналист или учен е поканен да работи с музейната колекция. Идеята е на главния уредник Мария Василева.

Поредицата открива художникът Лъчезар Бояджиев открива  поредицата с експозицията "Лъчезар Бояджиев: Художник в депото", чието откриване ще е във вторник 30 март  от 18.00 ч., съобщиха организаторите в неделя.

Очакванията ни са за различен поглед, освободен от знанието за периоди, стилове, жанрове и видове - поглед, който дава възможност за динамичен диалог с произведенията и който открива нови хоризонти за анализ и интерпретация на художественото ни наследство, обяснява Мария Василева.

По думите ѝ за Лъчезар Бояджиев най-важното е , че в тази индивидуална изложба всичко е лично. Той приканва зрителите да мислят за изложбата като за инсталация от ready-made обекти, които са намерени от художника в музея. Когато авторът  си "позволява волности" в интерпретацията на произведения от колекцията на СГХГ и ги привижда като материал и елемент от неговата инсталация, той се основава в голяма степен и на образованието си на изкуствовед.

"Ако някога сте се чудили дали има нещо, което свързва художниците и произведенията им в историята на изкуството извън факта, че творят изкуство, то в рамките на този проект и тази инсталация ще имате възможност да се убедите, че ги свързват същите онези неща, които свързват всичко и всички хора по света в този живот - от кръчмата до леглото, от боята за хола до идеала за красота на женското тяло от 30-те или 90-те години на 20-и век, от желанието за кариера и заиграването с властта до вътрешните терзания и прозренията на духа на твореца, светеца, бореца, зарзаватчията или ключаря от съседния двор," коментира Лъчезар Бояджиев.

Между работите в експозицията са "Стопкадър 1" на Божидар Бояджиев, "Дамски килим" на Мариела Гемишева, "Царството на желанието и прахосването" на Правдолюб Иванов, "Фигура на Венера в естествен размер" на Спартак Дерменджиев, "Сватба" на Стоян Венев.

Лъчезар Бояджиев търси връзките между художниците по начин, който може да се окаже не само неисторичен, но и неудобен, с очакването изложбеният диалог между творбите да е по-жив от приетото. Художникът е убеден, че така колекцията ще заживее по един по-активен и по-човешки, или поне по-художнически и по-нов начин. Надява се публиката да получи удоволствие, знание и може би вдъхновение да гледа на своите музеи като на част от своя живот и свят, отбелязват от СГХГ.

Споделяне

Още от