Софийската градска галерия представя видеоинсталацията на Надежда Олег Ляхова "Рамки"

Софийската градска галерия представя видеоинсталацията на Надежда Олег Ляхова "Рамки"

Софийската градска художествена галерия (СГХГ) ще представи видеоинсталацията на Надежда Олег Ляхова "Рамки" от 18.00 ч. във вторник, съобщиха от галерията.

Видеоинсталацията "Рамки" включва шест прожекции, посветени на различни визуални и социални ограничения. В три от своите видеа - "Неудържимата природа на Ренесанса", "Неустоимият чар на импресионизма" и "Необоримият аргумент на концептуализма", художничката коментира течения от визуалното изкуството, ренесанса, импресионизма и концептуализма, като недвусмислено поставя въпроса за възможните свободи или рамки на всяко едно от тях. Към тях прибавя и работата "Разговор" от 2005 г., всъщност неволно записан разговор между художници за някои от големите имена в историята на живописта.

Като контрапункт се появява видеото "Тежест", в което авторката разказва лична история от своето детство - времето, когато се оформят естетическите предпочитания и системата от възгледи за цялостно възприемане на света.

В "Бягащи образи" в рамките на пет минути и 45 секунди Надежда Олег Ляхова предлага своя визия за заобикалящия свят, очевидно предопределена от всички споменати възможности и ограничения.

Надежда Олег Ляхова е родена през 1960 в София. Живее и работи в София. Художничката е известна със способността да улавя и пресъздава най-деликатните и често невидими състояния на предметите, хората и човешките взаимоотношения, посочват от галерията.

Споделяне

Още от Общество