Софийската митрополия потвърди за договорки с купувача на ЧЕЗ

Продължва да мълчи как е уреден въпроса с "Инерком" за наемането на две сгради в центъра на София

Софийската митрополия потвърди за договорки с купувача на ЧЕЗ

След три дни на мълчание Софийската митрополия потвърди, че е имала предварителен договор за отдаването под наем на две сгради на площад "Света Неделя" с "Инерком" - купувачът на българския бизнес на ЧЕЗ. Това става ясно от разпространено съобщение на Софийската света митрополия.

Предварителният договор и споразумението са подписани на 22 декември 2016 г. Това е станало след решение на Епархийския съвет на Софийската света митрополия, представлявана от патриарх Неофит, който е и Софийски митрополит. Той е упълномощил Браницкия епископ Григорий да подпише договора, е посочено в съобщението.

Предварителният договор и споразумението за наем на помещения в две от сградите на епархията с "Инерком" е изготвен и предложен на Епархийския съвет за обсъждане и приемане от адвокат Мария Тодорова Тодорова от Софийската адвокатска колегия, се казва в съобщението на Софийската митрополия.

В него е посочено още, че Епархийският съвет на Софийската света митрополия не е вземал решение за сключването на окончателен договор с "Инерком" ЕООД.

След консултации със специалисти са предприети действия за уреждане на деловите отношения с "Инерком" в интерес на Софийската света митрополия. Не се съобщава какви са тези действия.

В официалното съобщение не се коментират условията по предварителния договор за наем.

Първи за съществуването на предварителния договор между Софийската митрополия и "Инерком" съобщи изданието „19 минути“. По-късно документът беше предоставен на журналисти и от депутати от БСП. Те коментираха по думите им "случайното съвпадение" на сключването на договора за църковните имоти с гаранцията на плащането на депозита от 5 млн. лв. от "Инерком" на ЧЕЗ за участие в процедурата по покупката на българските активи на компанията. Двата акта се случват по едно и също време – в края на 2016 г. през няколко дни.

Предварителният договор между "Инерком" и Софийската света митрополия за наем на 2744 кв.м от две сгради на площад "Света неделя" е подписан на 22 декември 2016 г. със срок на действие от 10 години. Той е от две страници и половина. Под тях стои подписът на Славчо Върбаков – съпруг на Гинка Върбакова.

Предишният наемател на сградите е била СИБанк. В банката са и сметките на Софийската митрополия, по които е платен депозитът от 150 000 лв. без ДДС, за което не е издадена фактура според текста на споразумението.

Наемателят е щял да плаща за помещенията по 15 000 лв. на месец, което е малко над 5 лв. на квадратен метър с ДДС. Отделно "Инерком" се е ангажирал с ремонта на сградата, което е причината цената да е толкова ниска.

Остават въпросите към Българската православна църква дали Софийската митрополия е отдала двете сгради в центъра на столицата под наем, ако да на кого и срещу каква цена. Ако сградите не са отдадени какво смята да прави с тях.

Този въпрос не е бил обсъждан от Светия синод, тъй като той не е страна на по договора, а всяка митрополия има право сама да взима решения относно църковните си дела. Това разясни в сряда пред Mediapool протойерей Николай Георгиев.Той допусна, че е възможно случаят да бъде разгледан на събирането на митрополитите на 28 и 29 март. Това обаче ще стане само, ако бъдат внесени документи по случая, уточни протойерей Николай Георгиев.

Към момента няма официална позиция по тази сделка от страна на "Инерком", както и на Българската православна църква. Патриарх Неофит, който е и митрополит Софийски, също не е коментирал официално сделката.

Споделяне

Още от Бизнес