Софийската община върна евтините студентски карти

Столичният общински съвет намали цените на картите за градски транспорт за ученици и студенти. Намалението влиза в сила от 1 юни т.г.

Общинарите приеха предложението на транспортната комисия ученици и студенти да плащат за едномесечна карта за всички линии 10 лв., за тримесечна - 30 лв., а за шестмесечна - 60 лева. Сега цената на едномесечната карта е 17,50 лв., на тримесечната - 45 лв., а на шестмесечната - 70 лв. Общинският съвет върна цената от 3,50 лв. за едномесечната карта за две линии за учениците и студентите.

От 1 април общинарите съкратиха някои от преференциите за градския транспорт, заради тежкото финансово състояние на компанията. Това предизвика студентски протести, които бяха подкрепени от областния управител на София град Росен Владимиров, който заведе дело срещу общината за новите цени в транспорта.

Преди дни Владимиров и кмета Софиянски се договориха да се върнат привилегиите за студентите, а областният да оттегли иска си от съда. Срещу това Владимиров обеща на кмета да съдейства столичната община да си получи непреведените от бюджета средства за безплатното пътуване на държавни служители в градския транспорт.

Също от 1 юни се възстановяват и началните и крайните часове на движение на столичен градски транспорт - от 5.00 сутринта до 23.30 ч. вечерта. Те бяха намалени с по един час сутрин и вечер, отново заради ограничените финанси на транспортната компания.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?