Софийската "Силиконова долина" ще бъде до гара Искър

Съвместният проект на Столична община и Технологичен парк "Дортмунд" за построяването на Технологичен център София ще се реализира на терен от 32 дка в района на жп гара "Искър", собственост на Българска академия на науките (БАН). Това стана ясно в четвъртък, когато и.д. кметът на София Минчо Герджиков подписа споразумение за създаването на родна "Силиконова долина" с директора на технологичния център в Дортмунд Гуидо Барановски.

Идеята за изграждането на Технологичен център София с помощта на германски експерти беше представена от Герджиков през август. Тогава се лансира вариантът съоръжението да се построи на мястото на "Кремиковци", но тъй като бъдещето на комбината остава неясно, общината се е спряла на терена на БАН.

Местната власт обаче не е се отказала от мераците си да превърне терените на "Кремиковци" в бизнес парк.

"След решаването на проблема с терена на комбината "Кремиковци", общината има намерение да изгради там технологичен парк", каза в четвъртък Герджиков. За тази цел ще бъде поискана подкрепа до премиера Бойко Борисов, допълни той.

Докато беше кмет на столицата Борисов и главният архитект Петър Диков настояваха "Кремиковци" да се закрие и на негово място да се издигнат бизнес постройки.

Барановски посочи, че и технологичният парк в Дортмунд е построен на мястото на металургичен комбинат за четири години, като за целта са изразходвани 150 милиона евро.

Следващата стъпка към реализацията на софийския технологичен парк е сформирането на работна група между общината и центъра в Дортмунд, която ще подготви документацията за проекта, обясни Герджиков. С този проект ще кандидатства за 50 млн. евро финансиране от ЕС, които са необходими за инфраструктурата. Ако се осигурят парите, технопаркът ще се изгради за 5-10 г., каза Герджиков.

Предвижда се в него да се организират производствата на фирми, занимаващи се с високи технологии. "Основната цел е да се даде възможност на младите учени у нас да реализират свои проекти, свързани с високите технологии, и да остават в София", каза Герджиков при представянето на идеята през август. Центърът ще си сътрудничи тясно с БАН и затова академията предоставя терена си.

Гуидо Барановски каза, че до края на годината ще бъде готова програмата за осъществяване на проекта, след което ще бъде допълнена и документацията за кандидатстването пред европейските фондове. По думите му, цялата процедура отнема около 15 месеца.

Германската страна ще обучи екип от български мениджъри за проекта и ще разработи програма за обучение на млади предприемачи в България. Целта ни е след пет години изграденият център в София да започне да се самоиздържа, каза Барановски.

Споделяне

Още от Бизнес