Софийската ул. "Граф Игнатиев" ще е с пазар по-малко след ремонта

Софийската ул. "Граф Игнатиев" ще е с пазар по-малко след ремонта

Пазарът за плодове и зеленчуци на софийската ул. "Граф Игнатиев" ще спре въобще да съществува със започването на ремонта на тази част от центъра. Първоначалната идея беше сергиите да се върнат в района на църквата "Св. Седмочисленици", но от страната на сградите. Последно обаче от общината са решили тържището да спре да съществува, а мотивът са оплаквания на граждани.

Това обясни кметът на София Йорданка Фандъкова, която в четвъртък представи детайли за ремонта на ул. "Граф Игнатиев".

Тя потвърди, че пазарът за книги на пл. "Славейков", за който също имаше идеи да бъде премахнат, все пак ще бъде върнат на мястото си след реконструкцията. В момента търговците са преместени в градината пред хотел "Рила".

Не е ясно обаче дали същите тези хора ще могат да се върнат да продават на "Славейков" след ремонта. Според проектите за реконструкцията павилионите там ще са по-малко и по-модерни. От думите на Фандъкова се разбра, че дружеството "Пазари Запад", което стопанисва книжния пазар, ще може да определи условия какво точно да се продава там. То ще реши и дали да вдигне наемите.

Ремонт до средата на октомври

Иначе ремонтът на ул. "Граф Игнатиев" и на прилежащата ѝ ул. "Солунска" започва на 7 май, а не на 8 май, както беше обявено първоначално. Според Фандъкова работата трябва да приключи до средата на октомври. През следващата година ще се прави реконструкцията на улиците "Шишман" и "Шести септември".

Работата по ул. "Граф Игнатиев" започва първо в отсечката от ул. "Алабин" до пл. "Гарибалди", който също ще бъде ремонтиран. Следващите два етапа включват реконструкция на "Граф Игнатиев" до бул. "Христо и Евлоги Георгиеви" и ремонт освен на пл. "Славейков" и на градината около храма "Св. Седмочисленици".

Промени в движението

Заради реконструкцията трамваите по "Граф Игнатиев" ще спрат. Трамвай 18 въобще няма да се движи. Трамваите 10 и 12 се обединяват в една линия под номер 10, чиито маршрут ще покрива територии, обслужвани от самостоятелните линии. Тя ще се движи от жк. "Западен парк" по маршрута на трамвай 10 до бул. "Витоша", ще завива към Централни хали и ще продължава по маршрута на трамвай 12 към кв. "Илиянци".

Ще бъде пуснат временен автобус ТМ10. Той ще се движи от Зоопарка в кв. "Хладилника", през "Лозенец" до Националния стадион, по ул. "Гурко" и "Алабин" до бул. "Христо Ботев". От там ще завива по бул. "Ал. Стамболийски" и през бул. "Цар Освободител" ще стига до Орлов мост, откъдето ще тръгва отново към "Лозенец" и "Хладилника".

Заради пускането на автобуса се очакват задръствания по тясната ул. "Гурко". Фандъкова призова шофьорите да я избягват, ако могат.

Изпълнителят

Ремонтът на ул. "Граф Игнатиев" и прилежащите улици и площади се прави от фирмата "Джи Пи Груп", а стойността на проекта е над 24 млн. лева. Кметът обясни, че за забавяне в изпълнението се предвиждат санкции от по 240 000 лева на ден. За некачествена работа глобите са до 5% от стойността на договора. Всички дефекти, появили се в гаранционния срок от 8 години, трябва да бъдат отстранени за сметка на изпълнителя.

Същата компания прави и ремонта пред НДК, където няколко месеца след приключването на работата се появиха дефекти - част от плочките са надигнаха. Фандъкова коментира в четвъртък, че при толкова голям обем работа за строителните фирми в София всички изпълнители имат пропуски. За това контролът на общината бил строг, налагали се глоби и не се плащало за некачествена работа.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?