Софийски бизнесмен отвлечен от "униформени полицаи"

Софийски бизнесмен отвлечен от "униформени полицаи"

Броени дни след освобождаването на Киро Киров в София бе извършено ново отвличане. Вене Сотиров (64 г) е похитен в четвъртък около 19.00 часа. Новината бе съобщена в петък и потвърдена пред Mediapool от прокуратурата. Само няколко часа по-рано зам.-градският прокурор Роман Василев се похвали, че разследващите разполагат със защитен свидетел срещу групата, отвлякла Киров.

Тези събития породиха множество въпросителни, криминалния психолог Бойко Ганчевски изтълкува изчезването на Сотиров като "хвърлена ръкавица" срещу МВР и правораздаването.

Вене Сотиров е отвлечен по светло пред дома си в столичния квартал "Сухата река", пред очите на съседи и играещи наоколо деца. Според съседите му той е бил нападнат от няколко човека, облечени в полицейски униформи и въоръжени с картечни пистолети. Сотиров се е опитал да се съпротивлява, но това не е помогнало. Съседите му помислили, че става въпрос за арест, но се усъмнили, когато "полицейският" автомобил поел в посока обратна на Пето районно.

Сотиров се занимава с кетъринг и има магазини в столицата. Участва като съдружник в управата на седем фирми, сред тях са "Мургаш", "Маркооп" и ЦКС. Справка в Интернет показва, че през 2002 година е държал и две маршрутни линии в София.

Познати на Сотиров твърдят, че той е "средна ръка човек" и в никакъв случай не може да бъде определен като много богат или като голям бизнесмен. Сотиров от много години е в системата на кооперативния мениджмънт и участва в ръководството на едни от най-печелившите кооперации в България. Партньорите му твърдят, че е нямал дялове във фирми и не е собственик на магазини, тъй като търговските обекти били собственост на кооперациите.

Свидетел или кьорфишек?

Мистерията около изчезването на Сотиров бе предшествана от официално съобщение, че прокуратурата разполага със защитен свидетел за отвличането на бизнесмена Киро Киров. Зам.-градският прокурор Роман Василев обяви пред бТВ, че следствените действия по случая "Киров" продължават, а спрямо свидетеля ще бъдат използвани всички възможности на закона.

Твърди се, че той е част от бандата, отвлякла Киров и е потърсил прокурорите, тъй като не бил доволен от разпределението на откупа.

Защитеният свидетел дава на разследващите изключителната възможност да отчетат поне едно разкрито отвличане. Само преди две седмици градският прокурор Николай Кокинов заяви, че за миналите три години на територията на София официално са регистрирани 15 отвличания, от които няма нито едно разкрито.

Двама бивши шефове на служби в МВР обаче коментираха пред Mediapool, че изказването на Роман Василев за защитения свидетел е изключителна глупост. Според тях, ако действително има такъв, с обявяването му той автоматично е анулиран. "Аз никога не бих обявил, че имам такъв свидетел", заяви бивш антимфиот.

Според колегата му обаче пускането на информация за свидетеля може да е опит за плоско активно мероприятие, което трябва да създаде конфликт в групата за отвличания. Правилна цел, стига да бъде изпълнена.

От друга страна, с това изявление се отклонява вниманието на обществото от поредното отвличане, тъй като новината за пробив в групата на похитителите тече абсолютно контролирано в различни медии, а в петък Роман Василев я официализира.

Шокиран съм, че е възможно, коментира самият Киров. Добави, че се чувства добре, няма психически проблеми и се е върнал веднага на работа. Всички писания, че фирмата ми е пред фалит и не може да обслужва клиентите, са пълна лъжа, добави той.

Киров не даде повече подробности около информациите, че столичният кмет Бойко Борисов, чийто спонсор е той, и депутатът от БСП Татяна Дончева са съдействали за неговото освобождаване.

Бизнесменът сподели, че 17 дни е държан в осветено помещение, без да знае дали е ден или нощ. Можел е само да ходи до тоалетна, да яде и да спи. Не съжалявам за откупа, платил съм голяма сума, но съм жив, заключи той.

Точната сума, която вносителят на над 80 фирми за тежки машини и инструменти, сред които Komatsu, Bosch, Honda и Dynapac, даде на похитителите си, остава неизвестна, но според медиите публикации тя е около 600 000 евро.

Шамар за МВР и правосъдието

Информацията от прокуратурата, че има защитен свидетел, която противоречи на всички канони на оперативно-издирвателната дейност, и последното отвличане може би е хвърлена ръкавица към нашето правосъдие и МВР затова, че престъпниците са на няколко крачки пред органите на МВР и обвинението. Така се показва престъпно превъзходство, коментира криминалният психолог Бойко Ганчевски.

Той обаче смята, че полицията е действа професионално по случая с Киро Киров, независимо че са изпуснали похитителите при предаването на откупа, защото основната цел е била да запазят живота и здравето на заложника.

Прогнозите на международни и наши експерти са, че отвличанията ще продължат. Според експертите обаче ще става дума за не толкова видни бизнесмени, които управляват крупен бизнес, а на такива от "средната класа".

Това е изключително опасно криминално престъпление и причината за него не е само икономическата криза. На първо място това е безнаказаността на престъпниците в този бизнес, на второ – безсилието на прокуратурата и полицията да се справят с тези организирани групи, които извършват престъплението и на трето – печелене на пари, добави Ганчевски.

Споделяне

Още по темата

Още от България