Софийски градски съд дължи 101 хил. лв. обезщетение заради незаконно решение

Софийски градски съд дължи 101 хил. лв. обезщетение заради незаконно решение

Софийският градски дължи обезщетение от 101 хил. лв. на бизнесмен от Германия, който незаконно е бил изключен от управата на фирма с решение на съда. Това става ясно от окончателно решение на Върховния касационен съд (ВКС), съобщава "Капитал" във вторник.

Историята е с над 15-годишна давност. Българинът Константин Мавродийски, който е германски гражданин и работи в автомобилната индустрия, за да стане представител на "Опел" в България учредява фирма с Димитър Ангелинов, но за съдружник посочва сина си Кристиан. Дружеството придобива терен на бул. "България" за строеж на шоурум на компанията.

В края на 2003 г. обаче Мавродийски научава, че месеци по-рано Софийският градски съд е отстранил сина му като съдружник, а теренът е препродаден няколко пъти.

От документите по делото става ясно, че фирмата е открадната от бившия му съдружник Димитър Ангелинов чрез схема с участието на нотариус. Синът на Мавродийски е призован за общо събрание, но вместо до Германия, където живее, поканата е изпратена до неизвестен апартамент на ул. "Раковски" в София. Въпреки това нотариусът слага печат, че поканата е била връчена. На база на тези документи съдията от търговското отделение на Софийски градски съд Димана Йосифова освобождава Мавродийски като съдружник с аргумента, че не изпълнява задълженията си на съдружник и уврежда интересите на фирмата. След това имотът е продаден.

През 2010 г. обаче Ангелинов е осъден условно за присвояване на фирмата. Делото е едно от зорко наблюдаваните от ЕК. Три години по-късно за нищожно е обявено решението за изключване на Мавродийски като съдружник. През 2016 г. е заведено делото с искане за обезщетение. Мавродийски настоява за 2 млн. лв., но са му присъдени 101 хил. лв. Две инстанции отхвърлят претенциите, но ВКС смята, че има причинно-следствена връзка между решението на съдия Йосифова и негативните последици за Мавродийски.

Споделяне

Още от България