“Софийски имоти” крие документи от общината и прокуратурата

“Софийски имоти” крие документи от общината и прокуратурата

Общинското дружество “Софийски имоти” на този етап отказва да предостави на Столичния инспекторат и Софийска градска прокуратура протоколите от заседанията от своя Съвет на директорите за периода от своето създаване до средата на миналата година, научи Mediapool от източници в двете институции.  

По думите на шефа на Столичния инспекторат Гален Ганчев досега ръководената от него структура и кметът на София Бойко Борисов са изпращали писма до “Софийски имоти” с искане документите да бъдат изпратени, но това все още не е станало.

Скандалните сделки

Скандалните сделки на “Софийски имоти” преди три години бяха засегнати в одита на Агенцията за държавна финансова инспекция, чието заключение бе, че на практика в него е извършена скрита приватизация.

още

Първото искане на общината е било от началото на октомври 2006 г., когато инспекторатът смяташе да завърши проверката си в дружеството.

По същия начин стоят нещата и с искането на прокуратурата. Пред Mediapool наблюдаващият прокурор по разследването в “Софийски имоти” Севдалин Цанков заяви, че е изпратил преди “десетина дни” искане за предоставяне на въпросните протоколи, но и до сега не е получил нищо.

“Вече си мисля да се заинтересувам защо е така”, заяви Цанков, който е част от прокурорското спецзвено в Софийска градска прокуратура (СГП), разследващо и източването на “Топлофикация - София”.

Въпросната документация е важна за разследването, за да може по-лесно да се индивидуализира вината на всеки от членовете на Съвета на директорите на “Софийски имоти”. Ако прокуратурата установи, че дружеството е сключвало неизгодни сделки, а не се персонализира вината, членовете на борда може да се скрият от отговорност зад решенията на колективния орган.

“Протоколите ще хвърлят светлина върху решенията на дружеството и са важни доказателства”, каза прокурор Цанков, добавяйки, че първата експертиза около сделка на дружеството ще бъде готова до няколко дни.

Разследването започна през септември

Прокуратурата започна разследването през септември 2006 г. след подадени Столичния инспекторат документи за сделките с имоти от дружеството. Главният прокурор Борис Велчев даде делото на спецзвеното към СГП, което се занимава само с големи и сложни дела с висок обществен интерес.

“Софийски имоти” е създадено в края на 1995 г. с изцяло общински капитал. За председател на Съвета на директорите е определен общинският съветник от БСП Симеон Симеонов, а изпълнителен директор - съветникът от Демократическата партия Тошко Добрев, известен като близък на Антоан Николов, бивш шеф на СОС. Двамата са неизменно начело на фирмата, независимо от неколкократните промени на борда до 11 ноември 2003 г.

Симеонов, Добрев и останалите ръководители на дружеството са проверявани от градска прокуратура за престъпления по служба с настъпили значителни вредни последствия за общината (чл. 282 от НК).

До 2003 г. всички решения за продажби или апортиране на имоти в смесени дружества по устава на дружеството са минавали с подписите на Добрев и Симеонов.

Дилема относно разпита на Добрев

Все още не сме решили в какво качество да разпитаме г-н Тошко Добрев, заяви пред Mediapool прокурор Севдалин Цанков. Вариантите са два – като свидетел или като обвиняем. Решението ще се вземе след първите експертизи на сделките и резултатите им бъдат приложени към досега направените разпити.

Държавният обвинител не изключи възможността да се подигнат обвинения за сделки на “Софийски имоти”, но допълни,че е още рани да се каже кои ще се привлекат под отговорност.

До този момент са разпитани предимно хора от дружествата, в които “Софийски имоти” са апортирали собственост.

“Не мога да поставя под въпрос желанието на общината да сътрудничи, но вече се съмнявам дали може достатъчно бързо да изпълнява бюрократичните процедури, с които е натоварена. Нужни са ни определени скици и кадастрални планове, които се бавят”, каза още прокурорът.

Споделяне

Още от България