"Софийски имоти" прави детски аквапарк в столицата

Аквапарк и закрит басейн с минерална вода ще прави общинското дружество "Софийски имоти" в парк "Възраждане". Комплексът ще е част от последния етап по изграждането на парка. Оптимистичният срок за довършването му е краят на следващата година.


Така би трябвало да изглежда новата част от парка. Растителността на илюстрацията е в размери, които ще бъдат достигнати 7-8 години след завърването на проекта. Илюстрация: Столична община

На следващото си заседание Столичният общински съвет ще гласува разрешение "Софийски имоти" да инвестира до 9.5 млн. лева в довършването на парка. От тях 5.5 млн. лева са собствени средства - основно от продажба на имоти. Останалите би трябвало да са заем от Фонда за градска среда по програмата "Региони в растеж". Това съобщиха кметът на София Йорданка Фандъкова и председателят на общинския съвет Елен Герджиков.

Предстои обявяване на поръчка за изпълнител на проекта. Очаква се работата да започне най-рано през пролетта.

Тя ще обхване имот от 25 дка, за чиято собственост до преди около година течаха дела. Около 18 дка от новата територия ще са паркова зона с широко открито пространство, алеи, места за отдих.

Аквапаркът ще се простира на 6.6 дка и ще е с 500 души капацитет. Басейните ще са с минерална вода и ще са основно за деца. Водните атракции също ще са ориентирани към посетители до 16 години. Целта е комплексът да привлича основно семейства.

Освен откритите басейни ще има и зона за спа процедури, както и закрит подземен басейн. Той ще е с големина 25 на 15 метра и с 6 коридора. Ще може да се ползва и за тренировки.

В парковата част ще има и място за наливане на минерална вода.

С планираното разширение парк "Възраждане" трябва да стане общо 80 дка. Това е първият нов парк в София от години. В него вече има и спортен комплекс.

"Държа и след завършването му паркът да продължи да се управлява от "Софийски имоти" и да си остане общински. Надявам се това се се вземе предвид, когато в бъдеще се решава кой да го управлява", коментира Фандъкова. Според Герджиков печалната слава на "Софийски имоти" била минало и то вече се управлявало, както трябва.

Споделяне

Още по темата

Още от България