“Софийски имоти” продава 12 жилища на търг

За първи път от две години насам скандалното общинско дружество “Софийски имоти” ще продаде 12 жилища и три гаража на търг с явно наддаване. Това реши комисията по бюджет и финанси в Столичния общински съвет, като предложението предстои да бъде одобрено от съветниците в четвъртък.

Апартаментите са със стартова цена от 790 до 930 евро/кв.м. Наддаването на гаражите ще тръне от 10 000 лева средно на обект. Плановете са търговете да бъдат обявени през септември.

Общата стартова цена на всичките 15 обекта е 2.263 млн. лева.

Притеснявам се, че оценката е твърде висока и няма да може да ги продадем, каза Радослав Тошев, общински съветник от ГЕРБ. Справка в сайтовете за недвижими имоти показва, че за районите, в които се намират жилищата средните пазарни цени отговарят на дадената оценка.

За да няма съмнения при провеждането на търговете ще има и общински съветници. Това решение беше взето по искане на Жельо Бойчев от БСП.

Част от набраните средства от търга ще отидат за закупуване на акции за 520 хил. лева от увеличението на капитала на Общинска банка. “Софийски имоти” има дял от 3.24% в кредитната институция.

С останалата част от средствата ще бъдат погасени задължения на “Софийски имоти” към Столична община, които са в размер на около около милион лева. Те са се натрупали в резултат на неплащането на дивидента, който дружеството дължи на принципала си от 2006 г. насам.

“Софийски имоти” не е плащала дивидент на общината заради липса на средства, каза Диян Цветков, изпълнителен директор на дружеството.

Друга част от средствата ще отиде за изпълнение на бизнес плана на дружеството без да бъде посочено точно за какво.

Споделяне

Още по темата

Още от България