"Софийски имоти" с нов шеф от просветното министерство

Скандалното общинско дружество "Софийски имоти" ще има нов шеф в лицето на Деян Цветков, който е директор на дирекция "Държавна собственост и обществени поръчки" в Министерството на образованието. Това съобщи във вторник председателят на стопанската комисия в Столичния общински съвет (СОС) Николай Стойнев (ГЕРБ).

Рокадата се предприема, след като досегашният изпълнителен директор на дружеството Камен Манев и членът на съвета на директорите Георги Гегов са подали оставки по "лични причини".

Според запознати тяхното напускане е свързано със смяната на Андрей Иванов като председател на СОС. Публична тайна е, че през последните 4 години повечето от назначенията в общинските фирми са станали след одобрението именно на Иванов. Точно преди неговата смяна оставка подаде и директорът на "Столичен автотранспорт" Асен Добранов, който заемаше поста в продължение на почти 13 години.

На мястото на Георги Гегов ще бъде назначена Полина Витанова. Тя бе представена като "юрист, който е работил в сферата на управлението на имоти".

Най-големият проект на Камен Манев бе изготвянето в края на 2010 година на списък с всички имоти, които са продадени през последното десетилетие, но все още не са отписани от неговия капитал. Той предложи на Столичния общински съвет да отпише от капитала на "Софийски имоти" всички 315 недвижими имота, които са разпродадени за този период.

Скандалното му предложение не бе прието от СОС, защото това би означава, че градският парламент узаконява всички сделки, които биха станали предмет на прокурорско разследване. Списъкът на Манев показа, че към началото на 2011 година "Софийски имоти" има на свое име едва 215 нотариални акта за собственост върху недвижимости. За сравнение през 1998 година дружеството е притежавало над 600 имота.

В края на миналата седмица Софийският градски съд (СГС) призна за виновен бившия изпълнителен директор на "Софийски имоти" Тошко Добрев по едно от седемте дела за т. нар. скрита приватизация на Столичната община.

Освен четирите години затвор, Добрев е наказан и със 7-годишна забрана да заема обществени длъжности. Присъдата е по обвинение за неизгодните продажби на 3 имота, сключени с неговия подпис през в края на 1999 и началото на 2000 г. Общата щета, нанесена на "Софийски имоти", е за над 365 000 лева.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?