Софийски общинари ще готвят план за интегрирана градска мобилност

Софийски общинари ще готвят план за интегрирана градска мобилност

Работна група към Столичния общински съвет (СОС) ще разработи устойчив план за градска мобилност. Това съобщиха общинските съветници от група "Пет", в която влизат "Движение 21", "Глас Народен" и "Зелените", по повод първите 100 дни работа в СОС.

Експертната група започва работа от 1 март и основната ѝ цел ще бъде да се интегрират различните видове транспорт в столицата, да се отговори на нуждите на гражданите и да се подобри като цяло градската среда, каза инж. Симеон Славчев от "Движение 21".

Той отбеляза, че групата вече прокарва своите приоритети за работа в СОС. Доказателство за това е, че осигуряването на достъпност на градска среда за всички граждани, включително и за хората с увреждания и майките с колички, вече е постоянен ангажимент на Комисията по устройство на територията, архитектура, достъпна градска среда и жилищна политика.

Групата предложи и специален меморандум за достъпност в България, чиято цел е да обедини усилията на гражданското общество, държавните и общинските институции.

Останалите приоритети на група "Пет" са "зелена" София, прозрачна и дигитална община и развитието на културни проекти.

Общинските съветници от групата са насочили усилията си към постигане на по-голяма прозрачност в работата на  общинския съвет чрез осигуряване на публичен достъп на гражданите до докладите на СОС, които да бъдат публикувани на сайта на институцията.

По отношение на бюджета на общината от "Пет" смятат, че са необходими повече средства за масов спорт, за развитие на велоалеите и за благоустройство на зелените площи в столицата.

Общинските съветници от групата обещаха да започнат активна работа по Бюджет 2017 още през тази година, за да може да има ефективно планиране на приходите и разходите за следващата година.

"Всичко в общината е в ретро стил, борим се с инерцията", каза Иван Велков от "Зелените".

Споделяне

Още от Бизнес