Софийски паркинги стават арт места

Софийски паркинги стават арт места

Вместо от автомобили, софийски паркинги ще бъдат заети от роял, син слон с балон, ретро автобус кафене с градина, детски рисунки и читални. Това ще стане на 19 септември като част от глобалната инициатива PARK(ing) Day, която се случва за четвърти път в столицата.

Идеята е граждани, артисти, активисти, организации и бизнеси заедно да преобразят паркингите във временни публични пространства. Така идния петък над 28 паркинга в София ще станат място за творчески изяви, съобщиха от Фондация "Кредо Бонум", която е координатор на проявата, а нейният паркинг на ул. "Бенковски" ще бъде информационен център.

На паркинга пред Софийската градска художествена галерия до Народния театър "Иван Вазов" ще бъде разположен огромен роял от Фондация Modo, известна с нейните "Концерти на възглавници”. Всеки ще може да посвири на рояла или да се снима с него, а през целия ден ще бъдат давани и безплатни уроци на желаещите.

От лабораторията за архитектура и дизайн Cache Atelie ще изненадат посетителите на PARK(ing) Day с инсталация от син "слон” с червен балон, разположен на ул. "Цар Иван Шишман". Проектът им е намигване към Малкия принц, защото кой друг би паркирал слон с балон на улицата. Пак на същата улица ще бъде парк(инг) локацията на безплатния гайд за култура "Програмата”.

Издателство „Ентусиаст“ ще се включи в инициативата с дизайн, вдъхновен от 50-годишнината на "Чарли и шоколадовата фабрика“, неостаряващата книга на Роалд Дал. Издателството е подготвило специални инсталации, работилница, в която децата ще могат да оцветяват илюстрации на Куентин Блейк, изложба на детски рисунки, ще организират четене на книги, а освен това посетителите ще имат възможността да се запознаят с издадената за пръв път на български език история "Огромният крокодил“, допълват организаторите на проявите.

В PARK(ing) Day за първа година се включва и мобилна културно-информационна спирка, и то разположена в атрактивен ретро двуетажен автобус, който ще бъде паркиран на ул. "Бенковски". На втория етаж на автобуса-спирка ще бъде разположена открита висяща градина с неповторима гледка към градинката зад Руската църква, ще звучи джаз музика на живо и ще се раздава безплатна лимонада.

PARK(ing) Day е част от Европейската седмица на мобилността и е подкрепен от Асоциация за развитие на София, Столична община и Центъра за градска мобилност.

Споделяне

Още от България