Софийски села в снежен капан, част от кв. "Люлин" без парно

снимка БГНЕС

Села край София, включително и Банкя, родното място на премиера в оставка Бойко Борисов, се оказаха в снежен капан в петък вечерта.

Три микрорайона в "Люлин" – 3, 4 и 5-и, останаха без парно, заради авария на магистрален топлопровод.

Обилният снеговалеж затрудни придвижването до крайните квартали на столицата, сред които и елитните Бояна, Драгалевци и Бистрица.

От Столичната община обещаха снегорините да чистят цяла нощ, за да се осигури достъп до Панчарево, Нови Искър и Банкя.

Единствено главните пътни артерии на София бяха почистени от снега. Разчистването на кварталните улици ще започне след спирането на валежа, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Около стотина снегорина са разчистват столицата от падащия второ денонощие сняг, който достигна 25 см по данни на кризисния щаб. През нощта на четвъртък срещу петък са работили 150 снегорини.

Вископроходими автомобили превозват жителите на Банкя

Заради усложнената обстановка в кв. "Вердикал", район Банкя екип на дирекция аварийна помощ и превенция съдейства за придвижването на хората.

В района има силен вятър, снеговалеж и намалена видимост.

Автобусите по линия 49 временно не се движат в труднопроходимия поради снежната буря участък и хората се извозват с помощта на високопроходими автомобили от аварийното звено, съобщиха от Столична община.

На място са директорът на дирекция аварийна помощ и превенция Красимир Димитров и кметът на район Банкя Рангел Марков.

Извършва се и снегопочистване на пътния участък от специализирана машина, но поради навявания и силен вятър работа е силно затруднена, посочват от общината.

По тази причина временно автобусите по линия 49 Банкя – Клисура се движат от метростанция "Сливница" до кв."Вердикал" в Банкя.

Временно беше променен маршрутът и до село Мало Бучино

Заради силния снеговалеж автобусите по линия 56, свързваща "Западен парк" със село Мало Бучино, временно се движеха с променен маршрут и минаваха през кв. "Овча Купел" 2.

Проблеми с придвижването имаха и автобусите към Владая и Мърчаево, които се движеха със закъснение.

Три микрорайона в "Люлин" без парно

Около 18 часа е спряно временно топлоподаването в три микрорайона на "Люлин" -  3, 4 и 5.

Екипи на "Топлофикация – София"  работят по отстраняване на аварията, информират от Столична община.

На сайта на "Топлофикация" обаче стои обявление, че няма никъде аварии, както и че общинското дружество е в "пълна готовност" да работи при предстоящите тежки зимни условия с дата от 6 януари.

Споделяне

Още от България