Софийските автомобили с катализатор ще ползват 40% отстъпка за данъка

Автомобилите със софийска регистрация с катализатор да ползват 40% отстъпка от данъка за 2014 г. Това предложение ще внесе зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов в Столичния общински съвет.

 

Това е максималната възможна отстъпка, предвидена в Закона за местните данъци и такси.

 

На практика това означава увеличение с 10% на данъка, защото до тази година се ползваше 50% отстъпка. Управляващото мнозинство от БСП, ДПС и Атака обаче промени закона.

 

"Ние няма да предлагаме увеличаване, ние ще предложим максималната отстъпка. Това, което законодателят е направил, обаче, е да увеличи данъците. Той е увеличил данъците на тези хора и на други, защото, ако погледнете начина, по който е формулирано, това не се отнася само за леките автомобили, а за всички превозни средства", каза Барбалов.

 

Единствено ще падне данъкът на най-новите автомобили, които имат Евро 5 и Евро 6 стандарт с 10%. За София това са около 13 000 нови коли, каза Барбалов.

 

Столична община все още не е получила информацията от КАТ колко са автомобилите, които имат катализатор, но не отговарят на стандартите за Евро 3 и Евро 4. По закон тази информация трябва да бъде предоставена на местните власти до края на януари 2014 г. Столична община се надява да я получи по-рано, за да може да я обработи.

 

"Провел съм разговори с "Информационно обслужване" и в справката, която се прави онлайн за дължими данъци и такси, ще искам да се сложи и информация за евростандарта, за да може всеки, когато прави проверка за своите данъци и такси, да види дали при нас е постъпила или не е постъпила такава информация", каза Барбалов.

 

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?