Софийските футболни клубове остават извън полезрението на прокуратурата

Сред четирите футболни отбора, разследвани от прокуратурата заради укриване на данъци, няма нито един столичен. Това стана ясно от думите на софийския градски прокурор Николай Кокинов. Във вторник той заяви, че общата сума от укрити данъци на четирите клуба е 3.5 милиона лева. Кокинов отказа да посочи за кои тимове става въпрос.

Уточни обаче, че засега се водят досъдебни производства срещу длъжностни лица, допуснали укриването на задълженията. Ако бъде доказано, наказанието за това престъпление е от 3 до 8 г. лишаване от свобода и конфискация на част или на цялото имущество. Засега никой от управите на клубовете обаче не е обвинен.

По думите на прокурора досъдебните производства са срещу клубовете, които са с най-големи данъчни задължения. Периодът на проверката на НАП, за който е констатирано укриването на данъци, е 1 април 2005 г. - 31 май 2008 г.

Кокинов обясни, че става въпрос за неначислено ДДС във връзка с покупка на състезателни права, за участие в турнири, за спортна екипировка и от продажба на храни и напитки в спортните бази. Констатирано е незаконно приспадан данъчен кредит по фактури за услуги, както и неосчетоводени приходи от трансфери на футболисти. Освен това клубовете са укрили данъци и осигуровки върху глобите на футболистите.

В края на миналата седмица парламентарната комисия за борба с корупцията и ръководството на НАП призоваха футболните босове в едноседмичен срок да свалят данъчно - осигурителната тайна върху доходите на играчите. Тогава шефът на парламентарния орган Яне Янев каза, че от проверката на НАП става ясно, че "98 % от клубовете в елитната група на българското първенство имат тежки проблеми".

Кокинов каза още, че данъчната ревизия във ФК "Левски" все още не е приключила.

Проверките на 16-те футболни клуба в "А" група започнаха през август миналата година след избухването на скандала с ЦСКА и изваждането на отбора от европейските турнири заради неизплатени задължения към държавата.

След като НАП сезира прокуратурата, шефът на данъчните Красимир Стефанов заяви, че общата щета за бюджета от не внесени данъци от клубовете е около осем милиона лева.

Борислав Михайлвов: Осем милиона – това е несериозно

Междувременно президентът на Българския футболен съюз (БФС) Борислав Михайлов подкрепи длъжниците. "Според мен това не е проблем. Това са си акционерни дружества, които имат своите деловодства и финансови директори. Повечето от тези пари са обявени, но не са платени данъци. Това са две различни неща. Четох някъде, че министър Нейков казва, че Реал (Мадрид) има 300 милиона евро дългове. Бекенбауер добавя, че ако Реал е в Германия, няма да получи лиценз. Осем милиона за целия български футбол не е сериозно", коментира шефът на БФС.

Според него собствениците на клубове са прави да осигуряват играчите си на 220 лв. "Тези хора дават пари за футбола. След като няма никакви облекчения за тях, те са преценили, че трябва да осигуряват играчите си на тези пари. Така или иначе те ще си платят задълженията. Много е трудно да се въведат данъчни облекчения за футбола", добави Михайлов.

Шефовете на "Титан" на разпит за "Казанската афера"

Прокуратурата не е образувала досъдебно производство по т.нар. "Казанска афера". В навечерието на вечното дерби в българския футбол между Левски и ЦСКА четирима от водещите играчи на "сините" бяха разходени из необятната руска земя, за да бъдат "продадени" на местния шампион Рубин Казан. "Трансферът" обаче пропадна, защото, както се оказа, въобще не е бил договарян такъв, а Левски загуби с 0:2 от ЦСКА, след като "синият" квартет не взе участие в мача.

По-късно адвокат Тодор Батков, който е собственик на Левски, заяви, че е жертва на заговор, в дъното на който стоят шефовете на ЦСКА Димитър Борисов и Иво Иванов. Освен босовете на "Титан" – фирмата, която държи бизнеса с почистването на София и на още редица общини и която се води собственик на ЦСКА - Батков посочи, че в аферата са замесени "едно лице от арменски произход и двама българи, единият от които действащ футболен съдия, един руснак от организираната престъпност в Москва, както и двама от босовете от местната мафия – Гриша от Москва и Сергей от Санкт Петербург".

След резила, който понесе "синият" футболен клуб и всичките му привърженици, Батков на два пъти дава показания по случая. Веднъж пред служители от ГДБОП и втори път пред прокурори. Адвокатът дори си позволи да посъветва прокуратурата да си свърши работата в максимално кратки срокове. По този повод Кокинов коментира, че обвинението не работи със срокове, поставени от Батков.

На въпрос ще бъдат ли разпитани шефовете на ЦСКА, Кокинов заяви, че "не може да каже, защото това са неща от кухнята, но вероятно ще бъдат".

Споделяне

Още по темата

Още от Спорт