Софийският апелативен съд отмени прекратяването на делото срещу Огнян Донев

Софийският апелативен съд отмени прекратяването на делото срещу Огнян Донев

Софийският апелативен съд (САС) е отменил определението на първата инстанция, с което в края на октомври бе прекратено делото срещу бизнесмените Огнян Донев и Борис Борисов заради допуснати тежки процесуални нарушения от страна на прокуратурата.

"Обвинението, така както е внесено е ясно и точно. Липсват съществени нарушения на процесуалните правила, които да налагат прекратяването на съдебното производство и връщането на делото на прокурора за тяхното отстраняване. Неправилно съдията-докладчик е отбелязал, че изброяването на множество факти и обстоятелства за различни физически и юридически лица се намират в логическа непоследователност и не били разбираеми и ясни, което е довело до съществено процесуално нарушение", приемат въззивните съдии, връщайки делото обратно на Софийския градски съд (СГС), за да бъде разгледано по същество.

На 30 юли прокуратурата повдигна обвинение срещу Огнян Донев, собственик на "Софарма" и критичната към властта медия "Клуб Z", за укриване на данъци в размер на 62.8 милиона лева. Заедно с него обвинение за укриване на данъци за 7.5 милиона лева бе повдигнато и на изпълнителния директор на компанията "ТЕЛСО" АД Борис Борисов.

Обвинението към Донев бе, че е продал огромен брой акции на "Софарма" на свързани с него лица извън регулирания пазар на цена от 1 лев за акция, вместо по пазарните цени на акциите на "Софарма", които са били девет пъти по-високи. Така било избегнато плащането на данъците. Сделките са сключени през април и май 2006 г.

Според държавното обвинение същинското укриване на данъци е извършено на 2 април 2007 г., когато Донев е подал данъчната си декларация за предходната година. По сметките на прокуратурата той е трябвало да декларира годишен финансов резултат в общ размер от 418.5 милиона лева и да плати 62.8 милиона лева данъци, но не го е направил. Според Огнян Донев при продажба на акции за 1 лев на нерегулиран пазар не се дължат данъци.

Разследването започна през 2012 г., когато Огнян Донев и съдружникът му Любомир Павлов придобиха дялове във вестниците "Труд" и "24 часа". Тогава държавното обвинение в синхрон с медиите на депутата от ДПС Делян Пеевски започнаха офанзива срещу тях.

Делото беше използвано като претекст за налагане на възбрана върху дяловете на двамата в двата вестника, което блокира прехвърлянето им. В крайна сметка едно по едно обвиненията отпадаха, като остана висящо само това разследване срещу Донев, което така и не беше прекратено. През юли Огнян Донев заведе дело срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди. Той искаше обезщетение за причинените му вреди от незаконно повдигнатите обвинения. Това активира прокуратурата и тя внесе обвинителен акт срещу Донев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?