Софийският апелативен съд върна Чеци в ареста

Николай Русинов-Чеци, Сн: БГНЕС

Софийският апелативен съд (САС) върна в ареста обвинения за убийството на Яна Кръстева Николай Русинов-Чеци. 28-годишното момиче бе намерено мъртво на 9 юли миналата година в Борисовата градина. Смъртта бе причинена от удушаване.

Преди седмица Софийският градски съд пусна основния заподозрян срещу 15 000 лева гаранция с обяснението, че разследващите все още не са доказали мотива за убийството. Преди това Чеци престоя 3 месеца в ареста, след като излезе ДНК-експертиза, която показва, че по тялото на убитото момиче има следи от него.

Според апелативния съд обаче "няма разколебаване на обоснованото подозрение, че именно Русинов е извършител на престъплението".

"За да се приеме, че е налице разколебаване на обоснованото подозрение, трябва да се съберат доказателства за това, а такива няма. Нещо повече, след задържането на Русинов са приложени допълнителните доказателства, които обаче подкрепят обвинителната, а не защитната теза”, заявява в определението съдия Алексей Трифонов.

САС подчертава, че към момента липсват очевидци на убийството и за съда остава да анализира косвените доказателства с уговорката, че към момента не може да се прави категоричен извод за авторството на убийството.

По тезата на градския съд, че няма мотив за убийството на Яна, съдия Трифонов заяви, че този въпрос не може да се обсъжда в производствата за взимане на мярка за неотклонение.

Самият Русинов твърди, че е правил секс със жертвата в Борисовата градина, но когато се е събудил сутринта, оставил Яна да спи жива в храстите. В същото време криминалистите твърдят, че тя е починала между 00.00 и 4.00 часа сутринта, когато Чеци сам твърди, че е бил при нея.

Пред апелативния съд Русинов обясни, че иска по-лека мярка за неотклонение от 15-те хиляди лева гаранция. Според неговите адвокати той трябвало да бъде пуснат единствено с подписка. Тезата им, че предположението, че Чеци е убил Яна Кръстева, е не просто разколебано, както прецениха градските съдии, а не съществува.

Прокуратурата протестира пускането на заподозрения под гаранция и оспори един от мотивите на градския съд, че под ноктите му не е открит биологичен материал от Яна. Обвинението коментира, че заключението на експертите не е, че не е намерен такъв материал, а че не е открит годен за изследване.

Споделяне

Още по темата

Още от България