Софийският градски съд гледа дела, навършващи пълнолетие

Софийският градски съд гледа дела, навършващи пълнолетие

В наказателното отделение на Софийския градски съд все още има дела за престъпления, извършени преди повече от 17 години, се казва в отчетния доклад на съдебния инспекторат, представен във вторник. Критиката на инспекторите е едновременно към МВР, прокуратурата и съда, защото делата са внасяни за разглеждане в съдебна зала между 8 и 10 години след започване на разследването.

Проверката в наказателното отделение на градския съд започна след разкритията на Mediapool за делото "Софийски имоти" и работата на председателя на съда Владимира Янева по него. В крайна сметка приятелката на Цветан Цветанов бе наказана само със "забележка", а председателят на силно критичния към властите Съюз на съдиите в България Мирослава Тодорова се оказа с намалена заплата. В обобщения си доклад, инспекторатът сочи, че общо 10 от 35-те наказателни съдии в СГС редовно бавят дела.

"По редица дела от страна на съда са допуснати действия или бездействия, които водят до неоправдано забавяне на производството. Съдиите не са използвали предоставените им от закона процесуални способни за дисциплиниране на страните", се казва в доклада на инспектората.

В доклада се дава пример и за голямата ефективност на инспектората към ВСС. Главният съдебен инспектор Ана Караиванова обяви, че за десет години – от 1998 г. до края на 2007 г. - правосъдните министри са инициирали общо едва 7 дисциплинарни производства срещу магистрати, а за четири години Инспекторатът е внесъл във ВСС 11 пъти повече предложения за образуване на дисциплинарни производства. Освен това до административните ръководители са отправени 96 предложения за налагане на наказания.

Караиванова възприе странен подход при провеждането на събитието. В продължение на повече от час, тя изчете на гостите си 26-страничното "резюме" на доклада. Сред тях бяха председателят на Висшия адвокатски съвет Даниела Доковска, омбудсманът Константин Пенчев, заместник-министърът на правосъдието Деница Вълкова, заместник-главният прокурор Валери Първанов, заместник-председателят на Върховния касационен съд Марио Бобатинов, 10 бивши и 10 настоящи съдебни инспектори и други.

Членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) като цяло бойкотираха отчетното събрание на инспектората. Появи се единствено Радка Петрова. Според "Правен свят" останалите са възприели като проява на неуважение факта, че Ана Караиванова е организирала събитието, когато се провеждат заседания на различни комисии в съвета. Други членове на ВСС се обидили, защото не били поканени.

Споделяне

Още от България