Софийският градски съд наложи нов запор на Иво Прокопиев

Иво Прокопиев

Софийският градски съд е наложил запор над акции, банкови смехти и лодка, притежавани от бизнесмена и издател Иво Прокопиев. Запорът е наложен по искане на антикорупционната комисия (КПКОНПИ), внесено 14 февруари, Бизнесменът обжалва пред Софийския апелативен съд.

В момента Прокопиев е подсъдим по делото за продажбата на държавния дял от електроразпределителното дружество ЕВН през 2011 г. Заедно се него по това дело са обвиняеми бившите министри на финансите и икономиката Симеон Дянков и Трайчо Трайков.

Според прокуратурата от въпросната сделка е настъпила щета за държавата в размер на 20 милиона лева.

Това дело доведе до задействането на антикорупционната комисия. С абсурдни аргументи комисията успя да запорира имущество за над 150 милиона лева на Прокопиев, генерирано от напълно законната продажбата на "Каолин" от края на 2012 г. на германското дружество "Кварцверке".

"Антикорупция" твърди, че генерираните пари от продажбата са с незаконен произход.

Приватизацията на "Каолин" бе извършена преди 17 години. Тя излиза извън правомощията на антикорупционната комисия, която може да проверява до 10 години назад. Приватизаторите на "Каолин" на свой ред бяха оправдани напълно от Върховния касационен съд през 2004 година, т.е. сделката не е била сметната за престъпна с окончателно решение на съда.

Антикорупционната комисия разчита само на позиция на прокуратурата от 2001 година (ръководена тогава от Никола Филчев), че приватизацията на "Каолин" е престъпна. С този лист в ръка комисията обяви, че самата продажба на "Каолин" от Иво Прокопиев през 2012 година е генерирала пари с незаконен произход, въпреки че няма данни продажбата е била незаконна. През 2018 година Прокопиев бе обвинен и за пране на пари заради "Каолин".

Споделяне

Още от България