Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Софийският градски съд обяви фалита на КТБ

Прихващанията са направени преди датата на несъстоятелността и трудно ще бъдат атакувани

8 коментара
Софийският градски съд обяви фалита на КТБ

Корпоративна търговска банка (КТБ) е изпаднала в неплатежоспособност от момента, в който Българската народна банка (БНБ) отне лиценза ѝ на 6 ноември миналата година.

Това обяви в сряда Софийският градски съд (СГС) в последния ден от 7-дневния срок, в който трябваше да се произнесе по производството за фалита на частната банка. То беше възобновено, след като Върховният административен съд (ВАС) окончателно остави без разглеждане жалбите на акционерите срещу решението на БНБ за отнемането на банковия лиценз. Посочената от съда дата не съвпада с искането на Българската народна банка фалитът да бъде обявен от 30 септември 2014 г., от когато са одитните доклади, според които капиталът на КТБ е отрицателен.

По закон синдиците на КТБ могат да атакуват в съда всички сделки, сключени след датата на фалита, ако те поставят едни кредитори в по-добро положение спрямо други, или увреждат масата на несъстоятелността като цесии (продажба на депозити в банката) или прихващания между влогове и кредити. По-късната дата на несъстоятелността обаче ще направи трудно атакуването на тези сделки, тъй като според доскорошните квестори на КТБ след отнемането на лиценза ѝ не са одобрявани никакви прихващания между кредити и депозити. Преди това бяха одобрени такива сделки за общо 852 млн. лв.

Подобно на казуса пред ВАС, когато финансовият министър Владислав Горанов изпреварващо се произнесе по време на едно от заседанията на Министерския съвет (МС), че акционерите в КТБ нямат правен интерес да обжалват отнемането на лиценза ѝ, в сряда той отново обяви почти едновременно със съда решението на магистратите.

"Това, което съм информиран от председателя на управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) е, че днес (сряда – бел.ред.) съдът е излязъл с решение за неплатежоспособността на КТБ с начална дата 6 ноември 2014 г. – датата на отнемане на лиценза", каза Горанов пред журналисти в МС. Това стана почти едновременно с писмото, с което пресслужбата на СГС огласи решението на съдия Иво Дачев по казуса.

Финансовият министър обясни още, че временните синдици на КТБ Росен Ангелчев и Лазар Илиев ще бъдат назначени и за постоянни. Те ще атакуват пред съда всички сделки след 6 ноември 2014 г., които привилегироват едни кредитори спрямо други или увреждат масата на несъстоятелността.

По думите му "започват едни много сложни процедури, които в рамките на българския съд ще гарантират всичко необходимо, така че откраднатото от КТБ да бъде върнато там и кредиторите на КТБ, които не са удовлетворени от имуществото в КТБ, в това число най-големия кредитор – Фондът за гарантиране на влоговете, да бъдат равнопоставени и еднакво удовлетворени".

Горанов коментира и осъществените от настоящия министър на културата Вежди Рашидов две цесии за около 2.5 млн. лв. С тях той е продал депозитите си в КТБ на фирма, контролирана от Богомил Манчев, пише в блога си "Финансови смислици" журналистът Мирослав Иванов. Според Горанов сделката на Рашидов е законна, но ако се прецени, че го поставя в привилегировано положение спрямо други кредитори, и тя ще бъде атакувана от синдиците.

В същото време съдия Дачев постанови възбрана и запор на всички активи на КТБ, обявявайки началото на осребряването им. Решението му подлежи на незабавно изпълнение, въпреки че може да бъде атакувано от страните в 7-дневен срок пред Софийския апелативен съд. По-късно през деня фалита на КТБ беше вписан и в търговския регистър.

"Докато банката се намира под особен надзор, тя все още не е изпаднала в състояние на неплатежоспособност и това е така, защото по дефиниция това финансово-икономическо състояние се характеризира с "опасност" от изпадане в несъстоятелност, т.е. съставлява един предходен спрямо неплатежоспособността период. Ето защо, началният момент на неплатежоспособността следва да се свърже с момента, в който лицензът бъде отнет на някое от основанията по т.1 или 2 от ал. 2 на чл. 36 от Закона за кредитните институции (ЗКИ), тъй като дотогава съществува възможността, банката да бъде оздравена чрез предприемане на някои от мерките, предписани от чл. 116 от ЗКИ от страна на Централната банка", аргументира се СГС.

Според съда "отнемането на лицензията означава невъзможност занапред да бъдат предприети такива мерки, тъй като те повече не могат да постигнат своето предназначение – банката вече не е в състояние на опасност, тя е изпаднала в състояние на неплатежоспособност".

"Ето защо, независимо, че в акта за отнемане на лиценза на "КТБ" АД се съдържат препратки към одитни доклади, според които към 30.09.2014 г. банката е била с отрицателен капитал, началната дата следва да бъде определена като момента, от който насетне това състояние се превръща в трайно и необратимо. Това е датата 06.11.2014 г., на която лицензът за извършване на банкова дейност е отнет", обобщава съдия Иво Дачев.

В началото на април петчленен състав на ВАС, председателстван лично от ръководителя на съда Георги Колев, отхвърли абсолютно всички искания на акционерите и потвърди изцяло тезата, развита от колегите им от първата инстанция.

Според върховните съдии "акционерите по настоящето дело не са адресати на оспорвания административен акт и не са страна в административното материално правоотношение, което се развива между БНБ като специализиран държавен орган и поднадзорното лице "КТБ" АД, което е носител на лиценза, отнет с процесния административен акт". В определението на ВАС се посочваше още, че "между БНБ и акционерите на банката няма отношения на власт и подчинение, нито в резултат на оспорения административен акт в тяхната правна сфера настъпват правни последици".

В средата на януари тричленен състав на съда остави без разглеждане жалбите на основните акционери в банката с два на един гласа. Това определение изненадващо бе публикувано близо месец преди заседанието по същество, което първоначално бе насрочено за 9 февруари. Преди това съдът бе разкритикуван от премиера Бойко Борисов и финансовия министър Горанов за това отлагане във времето.

Самият Горанов обяви, че има уверението на ВАС, че делото ще приключи по-бързо от предвиденото. Освен това публично заяви, че акционерите нямат правен интерес да обжалват отнемането на лиценза на КТБ, както впоследствие прие и ВАС. Не стана ясно как е получил това уверение и дали е имало натиск върху съдиите за по-експресно решение в полза на БНБ.

Третият член от състава на ВАС, отхвърлил жалбите – съдия Соня Янкулова, обаче излезе с обстойно обосновано особено мнение. В него тя посочваше, че с определението си ВАС "ампутира" правата на акционерите в КТБ и прекрачва установената практика на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ).

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

8 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Kalina Georgieva
  #8

  Сагата с КТБ най-накрая приключи, но остават 2-та най-важни въпроса: Къде са парите? Кой ги взе?

 2. Dacho Osata
  #7

  Някой хора още не разбират голямата партийно-политико-икономическа-олигархическа завера типична за мутренските времена,довела до умишленото затваряне на КТБ!!Няма откраднати пари!Целта бе една - да се срине банката и наш'те хора да получат голямата баница от КТБ- по скоро апетитни активи придобити и с кредити от нея.Защо се отказа сделката за 1 евро,ако наистина се заплатят 920 млн.евро задължения на дружествата обект на сделката.Ако плати кандидата ОК!Ако няма пари-Чао!Но това са 1,8 млрдлв-50

 3. Kalina
  #6

  Кой ще бъде наказан, не може милиарди да изчезнат без следа!!!

 4. Радо_Сарбов
  #5

  Честито на "бандата на четиримата"(ИИ;ББ;СЦ;АД)!

 5. Kalina
  #4

  КЪДЕ СА ПАРИТЕ!?!!?!!

 6. Nikola Nikolov
  #3

  "Горанов коментира и осъществените от настоящия министър на културата Вежди Рашидов две цесии за около 2.5 млн. лв. С тях той е продал депозитите си в КТБ на фирма, контролирана от Богомил Манчев..." Някой да е изненадан от взаимоотношенията на мултака с един от разбойниците в енергетиката ? А всички се чудеха - защо и как така в Париж, на държавни разноски, се развяваха екземпляри като валерия-Бреза.Ами така - връзките на този илитерат са ограничени точно в кръга на дс-ченгесарите и олигарсите-комуноиди!Затова привилегированият мултак ще си прибере милионите, а повечето от останалите ще останат с пръст в уста, включително и държавния фонд за гарантиране на влоговете !

 7. Коментарът е изтрит в 21:14 на 30 ноември 2021 от автора.
  #2
 8. И какво от това
  #1

  Всички цесии на КОЙ остават в сила! Той си ги направи преди ПРЕДИ тази дата! Защо се бави наемането на детективи за източените пари от КТБ?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.