От петия път

Софийският градски съд остави Алексей Петров в ареста

Алексей Петров, Сн. БГНЕС

Подсъдимият по делото "Октопод" Алексей Петров ще остане за постоянно в ареста, реши състав на Софийския градски съд с председател съдия Румяна Ченалова в понеделник. Преди това съдия Ченалова на четири пъти отказа да се произнесе по искането на Петров за отмяна на мярката за неотклонение, въпреки изричните разпоредби на Наказателно-процесуалния кодекс.

Алексей Петров е в ареста от май тази година заради показанията на бившия служител на Национална служба "Охрана" Пламен Устинов. В качеството си на свидетел на прокуратурата той разказа пред съда, че е бил заплашван и притискан от подсъдимия, за да се отърве от дело за нападение над Петров по време на кандидат-президентската му кампания през миналата година.

Съдът разсъждава над 4 часа по съдебно-медицинската експертиза и СРС-та на разговорите на Алексей Петров с Пламен Устинов. Точно те станаха причина за нов скандал по делото, защото подслушването не е поискано от прокурор в рамките на разследването срещу Петров, както изисква Наказателно-процесуалния кодекс, а е извършено от МВР.

Съдия Ченалова обясни, че те нямат общо с предмета на делото за рекет и организирана престъпна група, но ги прилага "като носител на писмена информация" по делото за мярката за неотклонение. Не стана ясно как магистратът си позволява да взима предвид данни, които не са доказателства по делото, за да взима решение.

Въпреки това съдът изслуша информацията от СРС-тата и чак след това се произнесе по мярката. В тях липсва доказателства за упражнен натиск, но съдия  Ченалова обясни, че е влязла в "интонацията и емоциите" на разговора между Петров и Устинов, от които е станало ясно, че подсъдимият се опитва да натиска свидетел.

Съдия Ченалова изтъкна, че в някои случаи, като този, общественият интерес трябва да надделя над личната свобода.

Самите записи бяха детайлно анализирани и от прокуратурата, и от адвокатите на Алексей Петров. Дори и бившата барета подложи на детайлен анализ записа, в който участва и той. Така Петров подчерта пред съда, че на няколко пъти казвал на Устинов да каже истината и изтъкна, че никога не се е притеснявал от показанията му.

Бившият кадрови офицер от контраразузнаването заяви, че в разговора си с Устинов 14 пъти, в които го питал защо лъже за един конкретен случай.

Петров добави, че част от разговорите, които са водени, липсват от записите, приложени по делото. Той подчерта, че по никакъв начин досега не е нарушавал правилата и не е пречел на делото. "По никакъв начин не съм въздействал върху когото и да е било", каза Петров.

Адвокатите му заявиха, че по това дело мярката за отклонение цели единствено да го държи зад решетките, а не да обезпечи нормалното протичане на делото.

Защитата на Петров посочи, че Устинов е търсил срещи с Петров, въпреки че се е чувствал застрашен от него. Въпреки че съдът дори му назначи охрана, той сам, без да каже на службите, за да запишат срещата, отива в дома на родителите на Петров. За тази среща Устинов не каза пред съда при първите си показания. Тя стана известна едва, след като СГС разпита двама от хората на Петров, които съдействали на бившия служител на НСО да се види с "главата на Октопода".

"Вече няма съмнение, че Пламен Устинов е професионален свидетел на органите на досъдебното производство, позволява си да затаява истината пред съда, по поръчка на полицията и прокуратурата извършва неуспешна провокация към Алексей Петров, което говори за културното и професионално ниво на разследващите органи", заяви пред съда адвокат Васил Василев.

Съдебният състав разсъждава и над тройната съдебно-медицинска експертиза за здравословното състояние на Алексей Петров. Според експертите той има невралгични проблеми от години, които на този етап могат да се лекуват в болницата на затвора, не е необходимо да бъде опериран и може да бъде лекуван с медикаменти, когато болките се изострят, и с рехабилитация.

Медиците обаче заявиха, че неговото състояние може да се влоши във всеки един момент.

В крайна сметка лекарите обясниха, че състоянието на Петров се е подобрило заради престоя му в специализираната болница в "Овча купел".

Адвокатите на подсъдия "Октопод" обаче не настояваха той да бъде пуснат от ареста само заради лошото здравословно състояние на Петров, а защото са оборени твърденията на свидетеля Пламен Устинов, който стана причина за ареста.

Съдът обаче превърна здравето на Петров в основна тема по искането за промяна на мярката за неотклонение.Защитата на Алексей Петров подготвя жалба срещу България пред съда в Страсбург, защото Европейската конвенция за защита правата на човека задължава съда да се произнася незабавно по искане срещу неправомерно задържане под стража.

Адвокатите на "Октопода" поискаха той да бъде освободен от ареста след като двама свидетели дадоха показания пред СГС, че бившият служител на НСО Пламен Устинов лъже.

Именно твърденията на на Устинов изиграха основната роля съдия Ченалова да върне бившия съветник в ДАНС в следствения арест. Тогава освен него показания даде и Донка Митева, сестра на починалата преди години "винена царица" Роза Георгиева. Двамата обявиха, че Петров ги е притискал да лъжесвидетелстват в негова ползва пред СГС.

Впоследствие съдия Ченалова изслуша и свидетелите на защитата Ивайло Велинов и Дамян Асенов, които обориха достоверността на думите на Устинов и Митева. Дори бяха проведени очни ставки, от които така и не се изясни кой лъже.

Споделяне

Още по темата

Още от България