Софийският градски съд прекрати делото "Октопод" и го прати в спецсъда

Софийският градски съд прекрати делото "Октопод" и го прати в спецсъда

Софийският градски съд е прекратил делото "Октопод" и го е върнал на Специализираната прокуратура. Причината е, че процесът трябва да се гледа от Специализарания наказателен съд.

Делото "Октопод" навлезе в съдебна фаза преди повече от три години. В началото на тази година обаче съдията докладчик Румяна Ченалова бе отстранена от длъжност до приключването на воденото срещу нея дисциплинарно производство заради случая "Белведере".

Така делото бе разпределено на нов съдия в лицето на Атанас Атанасов и трябваше да започне отначало. Съдия Атанасов се мотивира, че след като делото му е било разпределено и трябва да започне отначало, то следва да се отчете и дали е подсъдно на Софийския градски съд (СГС).

Делото "Октопод" започна малко преди да влязат в сила промените в Наказателно-процесуалния кодекс. По силата на тези промени делата срещу организирани престъпни групи се гледат от специализираните наказателни съдилища.

"Октопод"-ът не успя да хване тези промени и мина по стария ред в Софийския градски съд. Сега обаче то трябва да започне отначало, заради отстраняването на Румяна Ченалова, и прокуратурата трябва да го внесе в спецсъда.

Преди делото да бъде прекратено по него бяха проведени над 75 заседания и бяха разпитани 180 свидетели, 31 вещи лица и към 15 пострадали.

Подсъдими за организирана престъпна група за рекет и изнудване са Алексей Петров, Марчело Джотолов, Антон Петров-Хамстера, Янко Попов, Кирил Топалов и бившият прокурор Цеко Йорданов. Първите петима са обвинени в организирана престъпна група, а Алексей Петров се сочи от прокуратурата сочи за неин ръководител.

Всеки един от обвинените има и обвинения за рекет и изнудване без Хамстера, който е обикновен член на групата. Цеко Йорданов ще отговаря за това, че като шеф на отдел "Следствен" във ВКП е осуетил наказателно преследване срещу българо-израелски гражданин.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?