Софийският градски съд смята, че публичността вреди на съдиите

Председателят на съда Владимира Янева, сн. БГНЕС

Задоволяването на обществения интерес от информация по наказателните производства и изнасянето на факти по делата в медийното пространство вреди на съдиите. Това се казва в годишния доклад на Софийския градски съд за 2013 година. В този съд се гледат на първа инстанция почти всички дела с голям обществен интерес в държавата.

Изводът е направен в частта на доклада, която обсъжда работата на Наказателното отделение на съда. Вредното въздействие на обществото и медиите се изразявало в това, че съдиите стават склонни да увеличават наказанията по осъдителните присъди.

Ръководството на СГС смята, че през 2013 година наказателните съдии продължават да произнасят качествени съдебни актове, които в голямата си част се потвърждават от горните инстанции. В същото време се забелязва, че има увеличение на случаите, в които горните инстанции намаляват наложените наказания.

"Това води на извод, че съдебните състави правилно установяват фактическата обстановка и я преценяват от правна страна, но неправилно определят вида и размера на наказанията, които следва да се налагат на подсъдимите лица", се казва в доклада.

В него се допълва, че причината за това е "големият обществен натиск над дейността на съда и прокламираните в медиите очаквания на обществото за високи наказания и стремежа на съдиите да задоволят тези обществени нагласи".

Този "стремеж" не се оценява положително от апелативните и касационните съдии и често е обект на сериозна критика в техните съдебните актове. В доклада не се казва дали съдът трябва да намали своята публичност, за да реши проблема с преценката на своите магистрати.

В доклада традиционно са представени и данни за разрешените специални разузнавателни средства (СРС) през 2013 година. От тях става ясно, че има солидно намаление на броя СРС-та. През 2013 година в градския съд са постъпили 4324 искания за прилагане на СРС, като отказите са 20. За сравнение, през 2012 г. са дадени 5556 разрешения, а отказите са само 5. Исканията за следене в интернет са 416, а отказите са само три.

Споделяне

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?