Софийският колизеум се превърна в жабурняк за десетина години

Софийският колизеум се превърна в жабурняк за има - няма десетина години. На снимката, направена от репортер на Mediapool, се вижда окаяното състояние на културно-историческата забележителност.

Това ни даде повод да потърсим отговор от институциите какво се случи с грандиозните планове за възстановяване на втория най-голям колизеум в пределите на Римската империя, както твърдят археолозите.

Според тях в древността на него са се водили гладиаторски битки. Арената е била с размери 60 на 43 метра, а трибуните му са събирали 24 000 зрители.

Плановете на Столична община бяха колизеумът на древна Сердика, чиито останки лежат под земята между днешните бул. "Дондуков", ул. "Московска" и ул. "Будапеща" да бъде възстановен и превърнат в сцена за концерти на открито с около 500 места. Това е заложено в новия устройствен план за центъра на София, одобрен през 2015 г. от Столичния общински съвет.

За реализацията му се предвижда събаряне на недостроена офис сграда на бул. "Дондуков". Гьоте институт, който също е паметник на културата, няма да се бута.

Позицията на заместник-кмета на София по културата Тодор Чобанов беше, че разкритите останки трябва да се възстановят в античен вид, а мястото да се превърне в съвременна сцена за концерти.

"Целта е да експонираме целия комплекс, дори с цената на събаряне на сгради", коментира при представянето на плана тогавашният главен архитект Петър Диков.

Идеята беше финансирането да се поеме от европейските фондове през настоящия програмен период 2014 – 2020 г. Към момента няма никакво движение по въпроса.

Останките от колизеума бяха открити през 2004 г. при строителството на хотел "Арена ди Сердика". В момента част от тях могат да се видят в приземния му етаж, където са експонирани.

Споделяне

Още от Общество

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?