Заради тежкия си кадрови проблем и безхаберието на ВСС

Софийският районен съд търси магистрати с обява

Софийският районен съд търси магистрати с обява

Софийският районен съд (СРС) опитва да се справи с тежкия си кадрови проблем, публикувайки на сайта си обява, с която призовава колеги и съдебни шефове да командироват съдии в столицата, съобщава в. “Труд” в сряда.

Въпреки че според Закона за съдебната власт конкурси за нови назначения в системата трябва да се правят всяка година, през последните 5 са проведени само два, което доведе и до свръхнатовареност в и без това ангажирания с най-голям брой дела в страната СРС.

"Предвид задълбочаващия се кадрови проблем в СРС всеки съдия от страната, който желае да бъде командирован в съда, или председател на съд, готов да помогне за решаването на този проблем, може да заяви това на тел. 8955424", гласи своеобразният зов за помощ.

Временният и.д. председател на съда Методи Лалов коментира пред изданието, че "това е отчаян опит да спасим положението, преди ситуацията да стане неконтролируема, но е само временно решение, докато новият Висш съдебен съвет (ВСС) започне работа и обяви конкурс за съдии, което ще отнеме около 6 месеца".

Причина за нестандартния подход към проблема, който на практика показва тоталното неглижиране на темата от ВСС в последните години, става поредното нарастване на броя на казусите, разглеждани от магистратите в Районния съд.

През 2011 г. през СРС са минали 84 258 граждански и 25 502 наказателни производства, а само за първите шест месеца на тази година има 9000 повече и се очаква броят им най-малкото да се удвои.

В същото време щатът на съда продължава да се “топи”, като през тази година от общо 138 работни места са заети 125. Проблемът се задълбочава още повече от факта, че в СРС има най-голям брой младши-съдии и такива в майчинство, уточнява в. “Труд”.

Освен това 26-ма от съдите са командировани от различни съдилища в страната и всеки един момент могат да бъдат отзовани, обяснява още Методи Лалов. Този процес вече е започнал и се очаква съвсем скоро да се оголят поне 6-7 съдийски места. Натоварени съдилища като във Варна имат нужда от хората си, други пък действат от лични съображения.

Ситуацията се затруднява допълнително и от факта, че СРС на практика няма с какво точно да мотивира колегите си от страната да дойдат в София, тъй като въпреки обещанията на премиера Бойко Борисов, сградният проблем на съда все още не е ясно кога точно ще бъде решен и магистратите продължават да работят по трима-четирима в стая.

Освен това заплатите на районните съдии в столицата не отговарят на разликата в натоварването в сравнения с това в провинцията. По думите на Лалов колегите му в СРС получават с около 200 лева месечно повече от останалите на това ниво в страната, но тези пари автоматично ще бъдат “изядени” от столичния стандарт на живот. Съдебната власт не осигурява и квартира на командированите, затова обикновено това са хора, които имат близки в София. Има и такива, които работят по три дни в столицата, а през останалото време гледат дела в съда, от който са дошли.

Споделяне

Още по темата

Още от България