Софийският съд получи искане за несъстоятелността на КТБ

Бъдещето на банка "Виктория" ще се изясни до 22 ноември

Снимка: БГНЕС

В Софийския градски съд е внесено искането за откриване на производство по несъстоятелност на "Корпоративна търговска банка" (КТБ), съобщиха от съда в петък.

Това е очакваната процедура след отнемането предишния ден на лиценза на банката от регулатора БНБ заради огромната дупка в капитала ѝ, която не позволява да посреща дейностите си. Сега съдът би трябвало да назначи синдик в КТБ, който да се разпорежда със събирането на средствата, отпуснати от банката, както и да удовлетворява претенциите на вложителите на суми над гарантираните от закона, които на практика стават кредитори на банката.

КТБ бе затворена в края на юни заедно с дъщерната ѝ Търговска банка "Виктория", особеният надзор върху която изтича на 22 ноември, докогато и Българската народна банка трябва да реши да и нейният лиценз да бъде отнет или да се предприемат мерки за оздравяването ѝ.

С решението си от средата на септември, когато бе удължен особеният надзор над КТБ и "Виктория", Централната банка препоръча като начин за оздравяването на дъщерната банка продажба на кредитния ѝ портфейл.

Назначените във "Виктория" квестори проведоха процедура по набиране на оферти от кандидати да придобият обособените по сегменти раздадени на фирми и физически лица заеми. Заявки подадоха 15 банки и поред процедурата квесторите трябваше да внесат в БНБ до 20 октомври доклад за предложенията и дали най-високата предложена цена покрива всички задължения на "Виктория" от кредитори и депозанти и в какъв срок.

Дали това е станало, от Централната банка не съобщават. Според бившите управители на КТБ обаче "Виктория" също се води умишлено към фалит, както и компанията ѝ майка.

Ако и лицензът на ТБ "Виктория" бъде отнет, влоговете в нея също ще започнат да се изплащат до гарантирания от закона размер 196 хил. лв. В банката има гарантирани спестявания за около 55 млн. лева.

И докато за "Виктория" не е ясно какво ще е решението на БНБ, за КТБ вече бе обявено, че от 4 декември ще започне изплащането на гарантираните до 196 хил. лв. на вложител, независимо от това дали няколко влога или само един.

Адвокат Валя Гигова, коментира пред БНР, че ако депозант не е съгласен със средствата, които е информиран, че ще му бъдат платени, може да обжалва това пред квестора или синдика на банката в рамките на една година. Ако обаче възражението му бъде отхвърлено, то може да бъде предявено отново, но по съдебен ред.

Вложителите с вземания, които са над гарантирания размер, ще трябва да търсят удовлетворение на всичките си права в рамките на производството по несъстоятелност на банката, обясни адвокат Гигова.

"Когато банката бъде обявена в несъстоятелност, те трябва да предявят вземанията си. Тези вземания ще бъдат приети и разгледани от синдиците. След като се пристъпи към осребряване активите на банката, ще получат сумите си от продажбата на имуществото на банката" посочи юристът.
Тя предупреди, че процедурата по несъстоятелност не освобождават клиентите с кредити от банката от задължението им да погасяват определените им месечни вноски. Ако спрат да плащат задълженията си, синдиците ще започнат да ги събират принудително, допълни Гигова.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес