Софийският технопарк ще е по модела на Силициевата долина

Плевнелиев кани Гугъл, Сиско и Хюлет Пакард да помагат за проекта, който ще заработи до 2016 г.

Плевнелиев се срещна със светила в компютърните и информационните технологи в САЩ

Следващата година ще бъде направена първата копка на първите три сгради от технологичния парк "София тек парк", съобщи президентът Росен Плевнелиев, който е на посещение в САЩ.

Според него в края на 2015 г. "София тек" трябва да работи, трябва да сме завършили първия етап на този проект.

 

Идеята е паркът да се построи в района на Четвърти километър в столицата. Там ще е разположен и музеят на науката и технологиите "Джон Атанасов", който също ще бъде част от технопарка.

 

"Там има концентрирани няколко обекта на военните, включително и тяхна логистична база. Министерството на отбраната е готово да сътрудничи за осъществяването на проекта", каза президентът.

 

По думите му Гугъл, Хюлет Пакард и Сиско ще окажат съдействие на България в разработването на концепцията за паркa. Според президента финансирането на проекта е осигурено от европейски фондове по оперативна програма "Конкурентоспособност".

 

"Ние сме длъжни не само да похарчим едни 100 милиона лева, които са налични по тази програма, но и да ги превърнем в катализатор на много по-голям успех. Но това е само първият етап. Предполагам, че във фискалната рамка 2013-2020 г. ще бъдат предвидени двойно повече средства. България участва със стандартния размер на съфинансиране 15 на сто", заяви президентът Плевнелиев.

 

Той планира да развива комплекса по модела на Силициевата долина в Калифорния

 

"До преди 10-15 години в Силициевата долина в Калифорния ситуацията е била много сходна с обстановката сега в България. Институциите са работили на парче, бизнесът е смятал, че няма никаква нужда от намесата на държавата. В същото време университетите са произвеждали кадри, общините също са преследвали свои цели. Преди 15 години тези играчи разработват концепцията за сътрудничество, която да ги изстреля на световно ниво в сферата на информационните и комуникационните технологии. Това ще бъде моделът и на "София тек", обясни държавният глава.

 

Софийска община, Софийски университет, Техническия университет в София, БАН, както и неправителствени и работодателски организации ще обединят усилията си, за да можем да създадем условия за развитие на информационните и комуникационните технологии въз основа на наличното финансиране, допълни той.

 

Още преди време Плевнелиев разви тезата, че в "София Тек Парк" трябва да е място, където освен големите компании, да могат да работят и новостартиращи компании в областта на технологиите. Там се предвижда да са базирани и фондовете, които финансират нови фирми.

 

За финансирането на парка има 50 млн. евро по програма "Конкурентоспособност", чака се подкрепа от Министерството на икономиката, което разпределя парите, и от Министерството на отбраната, което трябва да отстъпи терена.

 

Министерството икономиката трябва да създаде фирма, която ще бъде бенефициентът по оперативната програма. С Европейската информационна банка ще бъде договорено създаването на фондове за финансиране и обучение.

 

Той представи идеите си за технологичния парк в Хосе, който е поредната спирка от обиколката му в САЩ.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?