Софийският университет не успя да запълни 850 места

Търсят се студенти по химия, биология, английски език, информатика

Софийският университет не успя да запълни 850 места

За поредна година Софийският университет "Свети Климент Охридски" обявява допълнителен прием на студенти след трето класиране, тъй като са останали 850 незаети места.

Има сериозен недостиг на студенти в ключови специалности като химия, биология, английски език,  информатика, съобщи заместник-ректорът на университета доц. Георги Вълчев, цитиран от БНР.

"Големият проблем на висшите учебни заведения не са незаетите места, а перспективата как ще се развива образователната система при дефицит на учители", каза Вълчев. По думите му, "не се пълнят специалностите в нашите факултети, които са ориентирани точно към подготовката на такъв тип профилни специалисти, които да попълнят тези дефицити в училищната ни система.

"Ръководството на Софийския университет осъзнава ситуацията, но по време на прехода сринахме авторитета и перспективността на учителската професия. Трябват няколко десетилетия тези проблеми да се наваксат", смята заместник-ректорът на най-големия университет в страната.

Демографската криза и немалкият брой желаещи да учат в чужбина също са сред причините да има незаети места в университета. "Няма как да говорим за демографска криза у нас и това да не се отрази на висшите училища", поясни доц. Вълчев.

Желаещите кандидат-студенти могат да подадат своите документи от 10-и до 14-и септември за новия прием.

Миналата година в Софийския университет са останали незаети 348 места. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?